Това сочат данни от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение - НЦИОМ, проведено между 16 и 20 януари 2013 година, съобщи "Фокус". Интервюирани са 1000 пълнолетни български граждани.

От социологическата агенция уточняват, че последната седмица от кампанията може да предизвика известни промени в декларираните намерения за гласуване.

Засега категорично намерение да гласуват изказват 2/3 от привържениците на БСП, 59% от тези на "Атака", близо половината от тези на ГЕРБ, 42% от привържениците на „България на гражданите“ и 35% от тези на ДПС.

Най-често намерение да гласуват на предстоящия референдум изразяват жителите на малките градове и на селата. В градовете-областни центрове декларираната активност е по-ниска от средната.
Най-ниска засега се очертава избирателната активност в столицата.

В момента съотношението между привържениците и противниците на развитието на ядрената енергетика чрез нова е ЯЕЦ е приблизително 3:2.
Сред заявилите, че ще гласуват на референдума посочилите, че ще отговорят с „Да” са 60%, а тези, които твърдят, че ще отбележат „Не“ в бюлетината, са 40%.
Интервюираните, които възнамеряват да гласуват с „Да“ на референдума, са по-категорични в намерението си да упражнят правото си на глас, в сравнение с онези, които биха гласували с „Не“.

Както поддръжниците, така и противниците на развитието на ядрената енергетика у нас, твърдят, че позицията им е по-скоро въпрос на личен избор, а не на партийна дисциплина. Нещо повече – две трети от българите отричат да са повлияни от официалните позиции на лидерите на основните политически партии у нас.

Между 25 и 35 на сто от около 6-те млн. пълнолетни граждани в България заявяват, че смятат да гласуват на референдума, стана ясно от проучване на друга агенция - "Алфа Рисърч", публикувано вчера. То потвърждава, че най-мобилизирани да отидат до урните са симпатизантите на БСП, както и, че съотношението между "да" и "не" е около 3:2 - 62:38 на сто. Сред хората, които ще гласуват с "не", противниците на ядрената енергетика са почти двойно повече - 60%, от привържениците на нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" - 29 на сто.

Ще отидете ли да гласувате на референдума? - Анкета

Подкрепяте ли изграждането на АЕЦ на площадка Белене? - Анкета