Един човек беше тежко ранен при експлозията и последвалия пожар. Пострадалият, който е получил сериозни изгаряния, е бил откаран с хеликоптер в болница, съобщи полицията, цитирана от ДПА и БТА. Засега не е ясно дали той е обявеният по-рано за изчезнал служител на завода.

По-леко са пострадали няколко жители на градчето Ритерхуде, където се намира предприятието.

Причината за взрива все още не ясна, но според вестник Bild е възможно да е изтичане на газ, предаде БГНЕС. В завода е избухнал пожар и там още не могат да влязат следователи. Огънят след експлозията се издига на около 100 метра.

Вижте снимки от местопроизшествието >>

Експлозията е била много силна, чута е била на десетки километри и е нанесла материални щети на разположените най-близо до завода къщи. Засега пристигналите около 200 пожарникари и 150 спасители не са установили във въздуха около горящото предприятие да има опасни изпарения.
Заводът на компанията "Органо флуид" обаче извлича ценни компоненти от разтворители.

Заради това властите са предупредили всички над 14 000 жители на градчето в провинция Долна Саксония да се подготвят за евентуална евакуация . Дотогава се препоръчва хората да останат по домовете си и да затворят вратите и прозорците, съобщи телевизия Sky News, цитирана от "Фокус".

По данни на телевизионния канал много от хората, живеещи в близост до завода, са напуснали домовете си след взрива и са настанени в училища.

Железопътната връзка между Бремен и Бремерхафен е спряна.

Местни жители неколкократно са се обръщали към властите с искане за закриване на завода.

Започва разследване.

(Очаквайте подробности)