9 полицая са ранени от началото на протестите у нас, като част от пострадалите вече са изписани за домашно лечение. Това обяви пред Нова телевизия директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

По думите му има информация, че се дават пари на провокатори, за да предизвикат безредици.

"В сряда, когато стана инцидентът пред Народно събрание-2 (Партийния дом - б.р.), бяха задържани 6 души. На следващия ден бяха арестувани още 7 души заради вандалски прояви. Говорим за посегателство над органите реда. От данните до момента става ясно, че има определени групи от млади хора, които се опитват да провокорит и да опорочат протеста. За да посоча кой ги изпраща трябва да има доказателства. Засега имаме само предположения. Работим изключително сериозно с оглед тези хора да бъдат изправени пред правосъдието", добави той.

"Вчера ми направи добро впечетление, фактът, че когато около 22.00 ч определена група хора започнаха да слагат черни маски и да атакуват НС, протестиращите се отдръпнаха и те сами напуснаха този протест", каза още Хаджиев.

По повод кадрите с полицейско насилие от последните дни, той коментира:

Не е отказана медицинска помощ на никого. Когато спрямо едно лице е издадено нареждане и то агресира, нашите служители имат право да използват физическа сила, за да му поставят белезници”, обясни шефът на СДВР.

Според него е възможно проверките да приключат по-рано от обявения 30-дневен срок.

„В длъжностната характеристика на полицая не пише, че трябва да бъде бит, плют. Тези хора имат семейства, имат деца, които се притесняват за тях”, подчерта шефът на СДВР.

"Голяма част от хората, които задържаме, имат криминални регистрации", коментира междувременно пред bTV неговият заместник ст. комисар Антон Златанов по повод провокациите на антиправителствените протести.

И той коментира конкретно и инцидента от вторник вечерта, когато беше атакуван Партийният дом от група младежи, хвърляха се бомбички и бяха нападнати служители на реда.

„Това беше брутално нападение, предварително подготвено“, категоричен бе Златанов.

Зам.-директорът на СДВР уточни, че на четирима от задържаните вече са повдигнати обвинения. Продължава и установяването на още хора.

По наблюдение на Златанов към 22 ч. много от мирно протестиращите хора си тръгват и идват групи от момчета, които са специфично облечени със специфично .На протеста снощи, който премина без инциденти, също е имало подобна група, но тя е била изолирана от останалите.

"При тези ежедневни многохилядни протести общественият ред беше опазен и благодарение на протестиращите, и благодарение на полицаите", подчерта той.

Снимка: Пресцентър на СДВР

В същото време директорът на Националната полиция Христо Терзийски говори пред БНТ:

"Винаги при такива възникнали спонтанно протести първият ден протича при нормална обстановка и нормален протест, конфликти стават после при различни поводи. Онзи ден беше локализирана такава група и има задържани лица. Това са хулигани, които могат един ден да бъдат на футболен мач, друг ден на баскетболен мач. По различни поводи се включват. Най-често има финансова изгода. На 4 лица вече имат повдигнати обвинения. Снощи към 22:30 наблюдавахме предвижването на група от 30 човека, които имаха намерения за провокации, но самите протестиращи ги локализираха и тази група напусна. Задържахме 2 лица, за нещастие непълнолетни, които бяха с пиротехнически изделия в тях и с намерения да провокират напрежение, 15 и 16 годишен с криминални прояви, които не могат да дадат обяснение защо го правят".

И Златанов, и Терзийски заявиха по повод оставката на вътрешния министър Младен Маринов, че той е много добър професионалист и по време на неговия мандат като министър са се случили редица подобрения в системата на МВР.