Отрицателни за COVID-19 са резултатите от 8-те проби, които бяха изследвани повторно в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА).

Така до момента положителните проби за коронавирус в България са 4. Заразените са три жени и един мъж.

Изследваните вчера проби - 27 във ВМА и 27 в лаборатория в Стара Загора, също са отрицателни. 

В същото време стана ясно, че десет проби от пациенти, настанени в Ямболската болница "Св. Панталеймон" с диагноза "вирусна пневмония", които са били изпратени за изследване в лабораторията в Стара Загора за наличието на коронавирус, са отрицателни, съобщи д-р Радостина Калчева от Регионалната здравна инспекция.

"Всеки, който влиза в държавна институция или лечебно заведение, ще се счита за потенциално заразен с коронавирус", коментира председателят на Националния оперативен кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет. Той поясни, че посетителите на институции и болници ще трябва да носят предпазни маски, както и да се подлагат на процедурите по измерване на температура.

Гранични полицаи пък предотвратиха нелегално изнасяне от страната на 7850 медицински предпазни маски в рамките на операция „Pangea“. Международната операция е под егидата на Интерпол и се провежда на територията на много страни членки на полицейската организация. Тя е насочена срещу нелегалния трансграничен трафик и търговия на лекарства, антивирусни препарати, ваксини, синтетични хормони, стероиди, хранителни добавки, медицински маски и други фармацевтични и медицински изделия.

Снимка: МВР

Вчера на ГКПП Капитан Петко войвода пристигнал за излизане от страната лек автомобил марка ,,Нисан", гръцка регистрация, с водач гръцки гражданин. При извършената проверка на автомобила граничните полицаи открили в багажника 7850 медицински предпазни маски.

Медицинските изделия са без документ за произход. Те са иззети с протокол за извършена митническа проверка.