7 награди по 1000 лева очакват победителите в авторитетния конкурс за чиста журналистика Web Report, организиран за втора поредна година от Dir.bg. В него до 31 май може да се включи всеки колега с остро перо и достойно име.

Мисията на конкурса Web Report е да извади на показ, премира и аплодира качествените, талантливи, смели, почтени и отговорни автори у нас. Търсим онези журналисти, които пишат с перо и сърце. Търсим онези, които виждат и снимат важните неща. Те проверяват с достоверни източници информацията си и не подвеждат умишлено аудиторията. Не обслужват лични, корпоративни или политически интереси.

Категориите на конкурса за чиста журналистика са общо пет: Общество, Икономика, Култура и изкуство, Технологии и иновации, Истински истории. Наградата за първо място във всяка категория е парична премия от 1000 лв. Журито на конкурса ще отличи също най-добрите фото и видео репортажи със специални награди от 1000 лв.

Всички материали, които ще бъдат одобрени за участие в Web Report, трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници, и да посочват своя автор.

Процесът по оценка на материалите ще бъде максимално прозрачен и независим - членовете на журито са авторитетни и уважавани журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите. Сред тях са Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Миролюба Бенатова (журналист, Нова ТВ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, "Нетинфо"), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1), Георги Минев (Гл. редактор, Money.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z"), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото").

Срокът за изпращане на материалите за конкурса Web Report е 31 май 2019 г. на адрес webreport@webreport.bg

Пълната информация за Web Report можете да откриете на сайта на конкурса: https://webreport.bg

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Dir.bg

Основната цел на конкурса за чиста журналистика Web Report е да покаже, че създаването на добро съдържание в българския уеб и от българските медии е "мисия възможна" и трябва да се превърне в наш общ приоритет.

Благодарим на всички конкурентни, големи и малки, национални и регионални медии, които подкрепят Web Report. Благодарим ви, че сме заедно, защото свободната журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни. 

Генерални партньори на конкурса са A1, "Филип Морис България", "Дънди Прешъс Металс" и "Главболгарстрой".

Генерални медийни партньори са БНТ и БНР.

Издателска къща "Хермес" осигурява награди - книги за всички победители, а големият български художник Иван Яхнаджиев ще подари своя картина на спечелилия в категория "Култура и изкуство".

НДК е стратегически партньор на събитието.