Денят на победата беше отбелязан и с шествие на "Безсмъртния полк" в София и други български градове. Маршът отбеляза 74 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма.

Участниците се събраха пред паметника на Незнайния войн, където тази година в полагането на цветя се включи и руският посланик Анатолий Макаров.

Всички снимки от шествието вижте тук >>

Снимки: Иван Григоров

Присъстваха депутати от БСП, сред които бяха забелязани Таско Ерменков и Нона Йотова, представители на "Атака" и български ветерани и представители на военно-патриотични организации, които носеха портрети на свои близки, загинали във войната, български и руски знамена, както и потрети на Ленин и Сталин.

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

На всички беше раздадена "Георгиевска лентичка". Черно-оранжевите ленти се раздават от 2005 г. като част от честванията за Деня на победата.

Снимки: Иван Григоров

След това шествието премина по улиците на София, за да стигне до Паметника на Съветската армия, където също бяха положени венци. След това се проведе концерт, в който Грета Ганчева, облечена цялата в бяло, изпя на руски "День победы".

България е призната за една от най-активните страни, от тези в които се провеждат мероприятията, коментира още председателят на Координационния съвет на руските съотечественици в България Марина Дадикозян, цитирана от ТАСС.

"В момента в България живеят само 40 души, повечето от тях няма могат да участват в мероприятието "Безсмъртния полк" тъй като здравето не им позволява", каза пък председателят на Българския съвет на руските ветерани от Втората световна война Игор Завялов.

Идеята за "Безсмъртния полк" се ражда през 2012 г. Група журналисти в сибирския град Томск, които работят в независимия телевизионен канал TV2, приканват хората да излязат на Деня на победата, носейки снимки на починали свои роднини, които са участвали във войната. През следващата година идеята е възприета в цяла Русия и е иззета от Единния граждански фронт, организация, основана от президента Владимир Путин. През 2015 г. "Безсмъртният полк" стана част от официалния парад в Москва.

През същата година лицензът на TV2 беше отнет след поредица от процедурни хватки на руските власти.