До края на днешния ден се очаква да са ясни окончателните резултати от първия тур на местните избори. От общинските избирателни комисии ще обявят решения за кандидатите и за предстоящия на трети ноември балотаж. Очаква се в неделя, 3 ноември. втори тур да има в 18 областни градове.

Междинни данни показват, че избирателната активност на първия тур е близо 51%, с 2% по-ниска от изборите през 2015 г.

Вече 125 ОИК са предали протоколите в ЦИК, отбеляза БНР. Поне в 9 областни града се очертава да има избран кмет още на първия тур: Враца - Калин Каменов, Монтана - Златко Живков, Стара Загора - Живко Тодоров, Бургас - Димитър Николов, Велико Търново - Даниел Панов, Габрово - Таня Христова, Кюстендил - Петър Паунов, Кърджали - Хасан Азис, Хасково - Станислав Дечев.

Балотажи се очертават в останалите 19 областни града.

Изненади на балотажа може да има, но всичко зависи от избирателната активност. Ако активността остане в нормите на първия тур, не очаквам съществени изненади, защото на балотажите в много места отиват основни политически сили. Когато имаме по-ниска избирателна активност, зад тези гласували стоят ядрата, гласуващи за основните политически сили, коментира по БНР Анастас Стефанов от изследователски център "Тренд". 

По неговото мнение дори Борис Бонев от "Спаси София" и Борислав Игнатов от "Демократична България" да призоват хората в София, които са гласували за тях на първия тур, да гласуват за един от двамата кандидати на балотажа, то няма гаранция, че това ще повлияе върху избирателите.

Тези избиратели са по-комплексни в своите предпочитания, няма строга партийна дисциплина, която да формира предпочитанията им, поясни Стефанов.

По Нова Анастас Стефанов каза, че основната цел на кандидатите, останали на трето и четвърто място на първи тур, ще е да повишат политическата си цена, като се очаква чак в края на работната седмица да призоват за подкрепа на един или друг кандидат на балотажа.

Политологът Стойчо Стойчев смята, че избирателите в София, подкрепили на първи тур Борислав Игнатов, на балотажа масово няма да гласуват. Ако ГЕРБ успеят да мобилизират 200 000 гласа, какъвто им е електоралният потенциал в столоицата, това предполагам ще им гарантира победата, коментира Стойчев.

Ключовото за балотажа е, че Мая Манолова засега не произвежда този наказателен вот. Това ще натежи върху избирателите на Игнатов и Бонев по-скоро да не участват в балотажа, присъедини се към такова мнение Стефанов.

Политолозите смятат, че в столицата кандидатури като тази на Борис Бонев имат шанс за в бъдеще. Вече столицата не е синьо-червена по разбивки, тя е на много повече части, изтъкна Стефанов, според когото втората голяма битка на балотажа ще е Пловдив.

Това също е един подчертано десен град. Струва ми се, че вече е по-десен и от София. Това си личи и от вота на първия тур, коментира Стефанов. Там интересно ще е да видим или тези, които не са излезли да гласуват, или как ще бъдат пренасочени гласовете, събрани от третия и четвъртия, добави той.

Политолозите смятат, че във Варна изходът от балотажа е непредсказуем, въпреки че на Иван Портних не достигнаха само 500 гласа да спечели на първия тур.

В България на балотажа се мобилизира много силен антивот, подчерта Стойчо Стойчев.

Общинските избирателни комисии трябва да определят избраните за общински съветници и да насрочат провеждането на балотажа за избор на кмета на общината и на районите в столицата. По последните данни към момента само в Банкя има избран на първи тур районен кмет - на поста си остава досегашният градоначалник Рангел Марков от ГЕРБ.