В 43-ия ден на протести сградата на МВР в София бе обстрелвана с яйца, домати и тоалетна хартия; на Орлов мост свири метъл група, а в Пловдив бе блокирано кръстовището пред Международния панаир.

Остават блокирани три кръстовища в София - на Орлов мост, при Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и до площад "Независимост".

Както обикновено, гражданите започнаха да се събират към 19 часа край сградата на президентството, за да потвърдят исканията си за оставка на правителство и на главния прокурор. Те настояват също и за дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, свикване на ВНС за промени в конституцията.

Към 21.30 часа шествието на 43-ата протестна вечер се отправи към сградата на МВР. На площада около фонтана край президентството, където протестиращите се бяха събрали тази вечер, адв. Николай Хаджигенов от организаторите от "Отровното трио" заяви, че гражданите няма да оставят без уважение нито една институция и най-вече министъра на вътрешните работи и допълни, че тази вечер отново ще бъде подготвен "омлет по милиционерски" за следващия вход на МВР, на който пише директор на Дирекция ДОТИ. Той уточни за тези, които не знаят, че това е службата, която "слуша нас и всички вас в услуга на тях". В четиридесет и първия ден на протеста гражданите изразиха недоволството си по аналогичен начин, но в другия край на сградата на МВР.

Днес ораторите на протеста говориха по темата "Правосъдие". Адв. Николай Хаджигенов прочете откъси от речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, произнесена по повод на сто тридесет и петата година от съществуването на Върховния съд. "Речта наистина е историческа, тя е произнесена през декември 2015 г., сега сме август 2020 г., ще оставя на вас и на тях да си направим изводи, защото 2 септември идва, Борисов, и ние идваме", каза Хаджигенов, цитиран от БТА.

След акцията пред МВР протестиращите тръгнаха по бул. "Васил Левски", минаха по блокираното кръстовище пред СУ и пристигнаха към 22.00 часа на Орлов мост, където метъл концерт озвучи барикадите.

Концерт на барикадите на Орлов мост на43-ия ден на протеста

Снимка: БТА

Протестиращите посрещнаха с ръкопляскания информацията, че задържаният за конфликта на бул. "Ситняково" (когато протестиращи атакуваха автомобил с майка и две деца, опитал да премине през блокадата) в понеделник е освободен под гаранция.

На Фейсбук страницата си "Отровното трио" публикува отчет за събраните до момента средства за протеста - общо 65 500 лева. От тях малко повече от 17 000 вече са похарчени за палатки, тенти, храна, транспорт.

Контрапротест срещу "незаконните блокади на пътни артерии в столицата" се проведе междувременно в градинката на площад "Възраждане" до Столичната дирекция на вътрешните работи.

Полицейски кордон пред протестиращите в Пловдив

Снимка: БНТ

Блокада в Пловдив

В Пловдив протестиращите се опитаха да преминат през булевард "Цар Борис III Обединител", който не е разрешен в маршрута им. Плътен полицейски кордон отказва да пусне шествието по булеварда. След 21.00 часа обаче протестиращите успяха да излязат на булеварда и започнаха да се движат по платното, предаде БНТ.

Протест и блокада с палатки пред Международния панаир в Пловдив

Снимка: БНТ

Протестиращи опънаха палатки пред сградата на Международния панаир в града. Така блокираха движението по ключовото кръстовище на бул. "Цар Борис III Обединител" и бул. "Марица-Север". Протестиращи докарани дървени палети с бус, за да се подсилят блокадата на кръстовището. Полицията събра личните документи, на тези, които донесоха палетите, но до арести не се стигна.