Първите мъже в държавата, политици, общественици, много граждани с децата си сведоха глави в минута мълчание и поднесоха цветя пред Паметника на Васил Левски по време на церемонията за отбелязване на 151 години от обесването на Апостола на българската свобода от османската власт. 

"Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка - пробуди порива към свобода, кали нрава на българите, положи здравите темели на бъдеща България", заяви президентът Румен Радев в словото си по време на възпоменателната церемония.

Още снимки от поклонението вижте тук>>

"Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на дякона, колко са създадените от него революционни комитети, кои са имената на най-близките му другари, посочи президентът и допълни, че за нас потомците най-истинският, най-живият спомен и образ за Апостола се крие в думите, в писмата, в легендарното му тефтерче", каза държавният глава.

Снимка: БТА

"151 години след гибелта на Васил Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд", заяви още Румен Радев. По думите му в словото на Апостола ние откриваме нашия общ духовен дом, търсим опора в съмнения и несгоди и изпълваме с вяра сърцата си.

Снимка: Булфото

"Апостолът не празнословеше, не обещаваше излишно, думите му не радваха себелюбивите, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха истински, силни и разбуждащи - понякога горчиви, но винаги необходими, и тогава, и сега", заяви още президентът, цитиран от БТА.

Румен Радев посочи, че всяко поколение води своята неизбежна борба за справедливост и достойнство. "В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен", смята президентът.

"Макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да отстояват идеалите на Левски - тихо и упорито, като най-чистата мяра за собствената си стойност и именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си. Не, пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела", подчерта държавният глава.

Снимка: БТА

"С делото, живота и саможертвата си Васил Левски се превърна в най-яркото доказателство, че в хода на човешката история няма задни врати и ако искаме като народ да оставим неизлечима следа в нея, трябва да минем през парадния ѝ вход пък било то с цената на много свидни жертви", заяви ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Той посочи, че в дни като днешния е редно да си зададем въпроси, дали сме успели като общество да сбъднем мечтите на Левски. "Продължаваме ли да мечтаем за общочовешки каузи и идеали, или ги подменихме с копнежи по последните модели смартфони и маркови маратонки, по луксозни имоти и офшорни банкови сметки", каза още ректорът на СУ.

Снимка: Булфото

Слово по време на церемонията държа и кметът на София Васил Терзиев.

"Васил Левски е образ на обединение", каза той. Кметът отбеляза, че всички представители на институциите в страната ни са се събрали пред паметника на Левски.

Пожелавам на всеки един от нас, българските политици, да сме отговорни и достойни пред народа си независимо от обстоятелствата, обърна се Васил Терзиев към държавниците.

Снимка: Булфото

 

В първата редица бяха застанали президентът Румен Радев, а от двете му страни председателят на Народното събрание Росен Желязков и премиерът Николай Денков. Тук беше и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и министри и много български политици.

Снимка: Булфото