Ние и днес търсим в Левски собственото ни бъдеще, търсим онази държава, държавност и народ, така, както той си ги представяше, така, както мечтаеше за един освободен народ, достоен с всички в Европа, така, както искаше да има справедливост, да има съвършено равенство, да има братство, да има разбирателство и всеки да намери своето място, заяви в Ловеч вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя присъства на гражданското поклонение с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в града, което е част от възпоменателните събития по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата.

"Всяка година на 18 февруари се събираме тук, в Ловеч, не за да си припомним образа на онзи студен зимен ден, черното бесило, а за да склоним глава в почит на Апостола на българската свобода. Кой е Левски - всеки един от нас може да си отговори сам. Всеки ден този образ трябва да е пред очите ни, да познаваме словата, тяхната мъдрост, тяхната препратка в историята, да учим неговите уроци и тези уроци да предаваме на всички, които са след нас", добави Йотова.

Тя каза още, че Васил Левски оставя толкова трайна следа в българската история, че днес от цялата тази палитра на български герои, големи личности, той е най-светлият и достоен за подражание.

По думите ѝ Левски е човекът, който днес славим и "нямаме право да заливаме нито с шаблоните, нито с конюнктурата и клишетата, нито с лозунги и вричания, в които понякога сами не вярваме. Ако така правим, значи за пореден път го предаваме". Левски вярваше в хората, в народа си. Той възкликна: "Народе!" и вложи в това изискване, провокация, негодувание, очакване, но преди всичко огромна любов, посочи вицепрезидентът.

Тя добави, че трябва да говорим честно помежду си, ако искаме не само да спазваме заветите на Апостола, а действително да видим държавата и държавността, за която мечтаеше Васил Левски. "Той ни научи на нещо много важно - че за да е силен народът, трябва да потърсим и да намерим силата във всеки един от нас. Научи ни, че да имаме правова и силна държава, трябва всички заедно да я строим. Никой не по-велик от народа си. Той прегърна тази съдба, за да ни остави една България, която ние да развиваме, да обичаме, да пазим българското, да имаме самосъзнанието и самочувствието на велик народ", добави Илияна Йотова.

Кметът на община Ловеч Страцимир Петков посочи, че Левски е нравственият ни стожер, единственият български герой, надживял тленността, излязъл извън рамките на материалното. "Къде са днес белезите на нашата политическа зрелост, с които се хвалим на всеки празник. Няма да цитирам думи на Левски, а ще пожелая да ги прегърнем с душа и сърце и да продължим по пътя с достойнство. Да не вървим по грешна пътека и да браним честта си. Вярвам, че ще влезем в крак с времето и ще успеем да опазим държавата и държавността си, защото имаме Левски", заяви още в словото си кметът.

За делото на йеродякон Игнатий говори Ловчанският митрополит Гавриил, който по традиция в храм "Успение Богородично" отслужи панихида за Апостола, на която присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Снимка: БТА

"Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти решават да заглушат гласът на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството братството и хуманизма", каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков в родния град на Апостола Карлово.

В българската историческа памет личността на Левски е тази на човека, който излезе извън времето и го преобърна, каза Желязков. По думите му Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. Идеалите на Левски Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес, каза още Желязков.

Програмата по отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола продължава утре с туристически поход "По стъпките на Апостола" от Ловеч до Къкринското ханче, през местността Пази мост, организиран от туристическо дружество "Стратеш". След това представители на регионални клубове при Национално дружество "Традиция" ще представят възстановка на залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче. Там ще се състои и гражданско поклонение пред паметника на Апостола, с участие на ученици от ОУ "Васил Левски".

Събитията ще продължат в 17:30 часа с откриване на изложба "70 години музей "Васил Левски" в художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров".

От 19:00 часа ще започне за единадесета година възпоменателното факелно шествие "151 години безсмъртие", организирано от "Ловчанци".