С прояви в цялата страна днес България отбелязва 151 години от гибелта на Васил Левски.

Курсанти от Националния военен университет във Велико Търново ще участват в ритуала в музея "Къкринско ханче", който ще започне в 11 часа.

Снимки от мероприятията в страната ВИЖТЕ ТУК >>>  

В родния град на Апостола от 18 часа ще се състои възпоменателна церемония по случай годишнината от гибелта на Левски.

На нея ще присъства председателят на Народното събрание Росен Желязков и представителни роти от Карловския гарнизон.

По-късно в читалището в Карлово ще има патриотичен спектакъл, подготвен от ученици от училище "Васил Левски".

Честванията в Хасково

Снимка: БТА

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е роден на 18 юли (6 юли по стар стил) 1837 г. в Карлово, а по-късно учи във взаимно училище там.

Той е идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение. Осъществява две обиколки в България - първата от 11 декември 1868 г. до 24 февруари 1869 г. и втората - от 1 май до 26 август 1869 г., по време на които изгражда първите революционни комитети в България - в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот, припомня отдел "Справочна" на БТА. 

С панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски Добрич също отбеляза годишнината от гибелта на Апостола на Свободата

Снимка: БТА

През есента на 1869 г. участва в създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния. На 27 май 1870 г. отново се връща в България и изгражда Вътрешната революционна организация в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април-4 май 1872) е утвърден за "главен апостол на цяла България, Тракия и Македония", след което напуска Букурещ и продължава апостолската си дейност в българските земи.

На 27 декември (по стар стил) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче (намиращо се в село Къкрина, Ловешко). От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага да бъде осъден на смърт.

На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 6 февруари ст. ст. (18 февруари н. ст.) 1873 г. е обесен в покрайнините на София.

Стотици старозагорци се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски

Снимка: БТА