Жителите на хасковското село Бисер отбелязаха 12 години от бедствието, което отне живота на 10 души и разруши 56 къщи.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

В храма "Св. Св. Кирил и Методий" в селото бе отслужена панихида от архиерейски наместник отец Живко Петров, съобщиха от Община Харманли.

Да почетат загиналите и запалят свещ в църквата бяха кметът на Община Харманли Мария Киркова, заместничката й Валентина Димулска, кметът на село Бисер Валентин Найденов и жители на селото.

Малко по-късно, от моста на реката, те хвърлиха цветя в памет на жертвите на опустошителното наводнение.

Снимка: Община Харманли

Потопът

6 февруари 2012 г. 8.10 часа. Страховито бучене се чува откъм река Бисерска, преминаваща през харманлийското село Бисер. Само пет минути по-рано кметицата Златка Вълкова е получила зловещо обаждане по телефона от Община Харманли: "Евакуирайте се, скъса се стената на язовир Иваново".

Снимка: Министерство на отбраната

Жената успява да извика "Бягайте" към няколко съселяни, стоящи край моста, когато 3-метрова приливна вълна помита всичко по пътя си. Язовирът е само на 10-12 километра от селото. 

Бисер е под вода. Хората панически се катерят по покривите на къщите си. Армията се включва в спасителната акция, като изпраща хеликоптери от авиобаза "Крумово". БЧК пък оказа помощ на евакуираните, които бяха настанени в помещения на болницата и старчески дом.

Снимка: Министерство на отбраната

По-късно баща и син от село Родопи, които се спасяват по чудо, разказват за преживяното:

"Излизаме от селото, подминаваме моста и колата пропада. Когато се обадихме на тел. 112, казаха: "Излизайте от колата, изчакайте, ще дойде помощ." Излязохме през прозореца. Вратите не се отварят - водата ги притиска. Грабна ни течението. И пак звъня - викат: "Изпратихме кола." Е, хубаво, изпратихте кола - една малка аварийна количка. Тя изобщо не влезе. Викам им, че тази кола не може и трябва да дойде поголяма. Те ми викат "добре, чакайте". Чакаме го и в тоя момент колата тръгва... Направи 4-5 кавака и спря." "Бяхме тогава в такъв капан, че няма място за отстъпление. Викам, ако се пусна, синът остава. Той отгоре на колата реве: Тате, ще се удавя. Не ми се умира... Издържахме..." 

24 часа по-късно става ясно, че стихията е погубила 11 души, шестима от които от село Бисер. 10 от тях са се удавили, а 11-ата жертва е възрастен човек, получил инфаркт при гледката на давещите се домашни животни.

Снимка: Министерство на отбраната

8 февруари бе обявен за ден на национален траур.

Разрушенията в харманлийското село обаче са огромни. Стотици къщи бяха наводнени, а над 50 семейства останаха на улицата, тъй като домовете им бяха унищожени.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Впоследствие мащабна дарителска кампания събира над 3 милиона лева. Още през същата година са построени 34 къщи. Обновени са и училището, здравната служба и църквата, които не са пострадали от наводнението.

12 години след трагедията следите от наводнението все още не са избледнели.

Снимка: Община Харманли

За трагедията, причинена от безстопанствеността на язовира, и до днес няма осъдени. Делото срещу единствения обвиняем - бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова, все още не е приключило. То се гледа от Районния съд в Харманли.