България е с най-стария автомобилен парк в Европа. 1,5 млн. са опасните автомобили у нас, които са на повече от 20 години. Причината е, че в сервизите поставят многократно употребявани части.

"В момента липсва какъвто и да било регламент на сервизната дейност. Затова е трудно се определи кои сервизи са регистрирани и кои не. Има колеги, които са инвестирали сериозни суми в своя сервиз. Те спазват технологичния ред на производителя по отношение на диагностиката, ремонта и замяната на резервните части. Тези сервизи обикновено ви дават гаранционен документ, когато си получите автомобила, за да ви докажат, че не са използвали стари части от автоморга", каза председателят на браншовата камера на автосервизите в България Емил Германов пред Нова телевизия.

Той допълни, че регистрираните сервизи у нас са около 6700, а автомобилите са близо 4 200 000. Според него това означава, че има много повече сервизи, които не са регламентирани, но е много трудно да се определят кои работят в сивата икономика и кои работят нормално.

"Ако веднъж в годината автомобил влезе в сервиз, това означава 33 000 посещения на ден, а повечето влизат по 2-3 пъти и повече. Няма как този брой ремонти да се извършат в тези регламентирани 6700 сервиза", уточни представителят на бранша.

"Една от важните части на новия законопроект е, че ще има изискване всяка резервна част от автоморгите да има произход, т.е. - да се знае от кой автомобил е свалена", каза още Германов за подготвения от браншовата организация проект на закон.

"Евтиният ремонт обикновено излиза скъп. Освен това, поставянето на части втора употреба може да бъде и опасно. Много е важно клиентите да изискват документ за ремонта. Така, при случване на инцидент, се знае кой е работил по автомобила и могат да си търсят правата", каза собственикът на автосервиз Румен Дунев. Той допълни, че много от вносителите на автомобили втора употреба използват превъртане на километража, а всеки автомобил си има интервал за смяна на важни части и не знаете колко време ще изкарате със стари части.

Според него, броят на сервизите, които не издават фактури и не дават гаранции за направения ремонт е достатъчно голям. Друг проблем е нерегламентирания внос на авточасти от Турция и Китай, които не се знае с какви качества са и дали няма да предизвикат проблем.