Това съобщи днес на пресконференция доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската фондация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, предаде БТА.
Посетителите ще бъдат принудени да ползват стълбите. Около стълбите ще ги чакат импровизирани кабинети, където ще има безплатни консултации и изследвания под ръководството на фондацията.

През целия месец общопрактикуващите лекари в цялата страна ще измерват индекса на телесна маса, талия и други показатели, свързани с определяне на наднорменото тегло и затлъстяване на пациентите си.

Тази година денят срещу затлъстяването е под мотото "5 до 10% за по-здрава Европа". По думите на доц. Ханджиев обществеността подкрепя гражданите от ЕС да редуцират теглото си от 5 до 10 на сто, защото такова редуциране води до намаляване на риска от захарен диабет с 58%, както и този от сърдечно-съдови заболявания - при мъжете с 48 на сто, а при жените с 40%.

Според СЗО наднорменото тегло и затлъстяването водят до над 1 милион смъртни случая всяка година.

Данните на Националния център за опазване на общественото здраве показват, че в България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, а 1 милион - със затлъстяване. 200 хиляди от децата също са със свръхтегло, а 67 хиляди от тях са със затлъстяване, посочи заместник-директорът на центъра доц. д-р Пламен Димитров.