"Няма защо да си зариваме главата в пясъка, ако имахме ефективно разследване и правораздаване, нямаше да е необходимо да дебатираме хипотези за създаването на специализирани съдилища", каза още той по повод проекта за така наречения съд "Антимафия", в който ще се гледат топдела за пране на пари и други тежки престъпления.

Цветанов посочи, че ако е имало ефективна съдебна система, е нямало години наред в докладите на ОЛАФ да се цитира случаят на Марио Николов и Людмил Стойков, предаде БТА.
"Те се визираха, защото имаше политическа обвързаност, защото всички знаеха през годините как са финансирани определени представители на политическите партии", каза още министърът, намеквайки, че Стойков беше един от спонсорите на президента Георги Първанов.

Цветанов даде като пример и скандалното дело "Опицет" за откритата през 1997 г. нарколаборатория в едноименното софийско село. Първоначално Върховният съд оправда единия от подсъдимите, който преди това бе осъден на 7 г. затвор от две съдебни инстанции, а на другия наложи условна присъда, вместо издадената вече от 6 г. лишаване от свобода. По-късно, след протест на прокуратурата, подсъдимите все пак получиха ефективни пръсъди. Единият от тях обаче беше пуснат предсрочно преди дни. Друг, разследван по наркоаферата - бизнесменът Николай Велков, не бе уличен и остана само свидетел.

"По делото "Опицвет" едно от основните действащи лица е Николай Велков, който участва в Алианса за правно взаимодействие и се разследва за връзки "Октопода"", коментира днес вътрешният министър, цитиран от БГНЕС.

Според него специализираните съдилища трябва да са за отличниците, но и за хора, които не са обременени и обвързани със случвалото се през последните 20 г.
"В противен случай цената на тези, които ще влязат там, ще е тази за Красъо Черния", каза той.

Той отново изтъкна направеното в последните няколко месеца.
"В МВР и прокуратурата също има корупция и хора, които са свързани с организираната престъпност, но създадохме малки екипи от отличници, които не са обвързани", подчерта той и уточни, че по операция "Наглите" са работили само 11 души от МВР, ДАНС и прокуратурата и така не е имало теч на информаиця.
"Надявам се,че съдът ще приеме всички събрани доказателства по този случай", добави Цветанов, въпреки че многократно е бил критикуван, че с изказванията си опитва да влияе на съда. Според него изпълнителната власт не оказва натиск върху съдебната система по знакови дела и увери, че няма да има такъв и върху магистратите, които ще работят в тези спецсъда.

Министърът допълни, че не приема за нормална идеята на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов военните съдилища да се преквалифицират в специализирани.
В новия съдебен орган ще се назначават магистрати с минимум 10 г. стаж.

"Държавата трябва да е по-силна от организираната престъпност. Не искам адвокати на "Мултигруп" да определят бъдещето на страната. Аз искам държавата да се променя", коментира той след края на дискусията.

Междувременно от БСП и ДПС се обявиха против създаването на специализиран съд.
"Този проект изправя държавата пред дилемата да избира между правата и свободите на хората и сигурността. С това предложение вие давате сигнал, който за част от обществото може да изглежда добър, но за голяма част от гражданите ще бъде обезкуражаващ, защото повечето от престъпленията, които засягат българите ще минат на втория план", заяви Янаки Стоилов от левицата.

От Синята коалиция и "Атака" заявиха, че подкрепят ГЕРБ за създаването на съда "Антимафия". По-рано днес той бе одобрен и от главния прокурор и други висши магистрати.