89-годишният мъж от с. Орешене, община Ябланица, е станал жертва на телефонни измамници, съобщиха от пресцентъра на полицията в Ловеч. На 21 април около 3 часа непознат мъж позвънил на домашния телефон на дядото и съобщил, че дъщеря му е болна от свински грип.

За да бъде спасена, трябвало веднага да плати 10 000 лв. за ваксина, която да й бъде поставена. "Съвсем случайно" се оказало, че съсед на дъщерята е в Ябланица. Така било уговорено той да мине и да вземе парите.

Пристесненият баща подробно обяснил къде живее и как да го намерят. Десет минути по-късно в дома му дошъл непознат, който взел парите и си заминал без дори да проговори. Около 8 часа възрастният човек позвънил на домашния телефон на дъщеря си и разбрал, че е измамен. По случая е образувано досъдебно производство.

Покрай истерията със свинския грип миналата година телефонни измамници се изхитриха и номерът с ваксините стана хит. Междувременно се появиха и "доброжелатели", които продаваха ваксини срещу болестта. Срещу определена сума, купувачите получаваха пакет с ампули. В повечето случаи се оказа, че в стъкълцата има жен-шен и други подобни билки.