Тютюнопроизводителите препречиха сутринта пътя към Гранично-пропускателния пункт преди Дунав мост, предаде „Фокус”. Те искат пропорционално разпределение на премиите за четирите вида тютюн в Северна и Южна България. Недоволните скандираха „Оставка” за шефа на местния фонд "Земеделие" Гюрсел Емин. Полицаите, които охраняваха протеста, се опитаха да спрат пътната блокада и стигна се до бой.

На мястото веднага пристигнаха и около 70 служители на жандармерията. След намесата им протестиращите бяха изтласкани от улицата, а девет души бяха арестувани. След преговори протестиращите излъчиха група, която да преговаря с областния управител на Русе Пламен Стоилов. На срещата дойде и Гюрсел Емин. Областният управител увери производителите, че още днес техните искания ще бъдат изпратени в Министерски съвет и Министерството на земеделието и храните.

Протестиращите настояват за среща през следващите дни с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщи по-късно координаторът на производителите на тютюн от Североизточна България Фикрет Бекер, цитиран от БТА.

Протестът е заради противоречия между представители на различните сортови групи, обясни по-рано министър Найденов на пресконференция в Министерски съвет. Той каза, че предложението за премиране на тютюна, обявено днес от заседанието на правителството, е съобразено с препоръката на Комисията по земеделие към парламента.

Премията за произведения и изкупен суров тютюн от сортова група "Басми" от реколта 2009 г. ще бъде 3.20 лева за килограм, за "Каба Кулак" - 2.08 лева за килограм, за "Вирджиния" - 1.46 лева за килограм, за "Бърлей" - 1.45 лева за килограм, реши кабинетът.

Предполагаме, че ще има недоволни, тяхно право е да протестират, посочи министърът. По думите му, в България има квота и максимално разрешена сума за разпределяне от 116 млн. лева. Намалението спрямо 2008 г. се дължи на това, че е премиран по-малко количество тютюн. През 2009 г. обаче произведеният тютюн е повече и по тази причина премията е по-ниска.

Протестите при граничния пункт "Дунав мост" се спират, но, ако няма преразглеждане на днешното решение за разпределяне на 116 млн. лева субсидии по сортове тютюн, след десет дни ще бъдат възобновени, заявиха следобед тютюнопроизводителите.