В неделя и понеделник в Москва падна 10-15 сантиметра сняг и дебелината на снежната покривка на места достигна 30, дори 50 сантиметра. Това бе най-силният снеговалеж в града от 130 години насам, когато метеоролозите са започнали да наблюдават времето в региона, заявиха синоптиците пред ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Историята обаче помни и по-снежни години. През 1919 и 1941 г. снежната покривка в цяла Москва е била около 35 сантиметра, а веднъж на всеки двайсетина години по това време на годината в града може и да няма сняг.

Снегът блокира и много европейски градове. Около 400 войници работиха цяла нощ за разчистване на улиците на италианския град Милано от леда и снега. Много магистрали и други пътни артерии из цялата страна обаче останаха затворени. Училищата в икономическата столица на Италия също останаха затворени в очакване на нова операция за почистване с участието на военните.

От тази сутрин не работи основното летище "Малпенса", а около 400 пътници прекараха изминалата нощ на миланското летище "Линате" заради отменени полети. Закъснения имаше в железопътния транспорт за и от Генуа, а поледиците и снеговалежите доведоха до затваряне на основните автомагистрали в североизточната област Емилия-Романя. 

Със сериозни затруднения заради лошото време работи и международното летище във Франкфурт. Снощи то изцяло прекрати работа, но тази сутрин една по една бяха отворени и трите му писти. Прекъсванията в работата на аеропорта засегнаха 8000 пътници. За пет хиляди от тях бяха намерени места в хотелите, а останалите прекараха нощта в сградата на аерогарата. Като цяло вчера бяха отменени 229 полета. Работата на летището вероятно ще остане затруднена, тъй като засега не се очаква промяна във времето.