“До вчера следобед срещахме пълен отказ за съдействие от страна на Явор Мандраджиев. Колегите обаче действаха експедитивно и вече имаме задържани лица.” Това заяви по bTV министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов  Разследващите органи са напипали гореща следа, благодарение на която има задържани лица за извършването на кървавия атентат. На въпрос на водещия дали разследващите са напипали гореща следа министърът отговори категорично - “Точно така”. Той не скри, че МВР е добре запознато с биографията на 37-годишния Мандаджиев.
“Въпросният Явор има условна присъда и е добре познат на службите. В оперативните данни има информация, че се занимава с трафик на хора. Засега предпочитаме да не избързваме с назоваването на мотивите за взрива, тъй като съществува опасност да възпрепятстваме работата на колегите”, заяви Цветан Цветанов, цитиран от БЛИЦ.
Взривът в гаража на Явор Мандраджиев е бил поставен от професионалист и е бил много точно насочен с цел да убива - това е изводът на криминалистите, които разследват кървавата драма на разложката улица “Даме Груев“. Избита е само долната част на вратата, а колата е останала почти незасегната, невредими са и околните сгради.
Бизнесменът има две фирми с разнообразна дейност, разследван е за изнудване и рекет, има присъда за незаконно извеждане на хора през границата.
Преди няколко месеца са били пукнати и четирите гуми на автомобила му, вероятно като предупреждение. Този случай и вчерашното убийство на близките на бизнесмена показват, че трябва да има сигурност за тези, които показват точните следи към организираната престъпност, каза и.д. кметът на планинския град Благой Дункин. Той се притеснява за сигурността на населението в този край. Според местния управник с развитието на туризма в Разлог и Банско са се появили проституция и други прояви на организираната престърност. Държавата трябва да се намеси, за да възстанови реда и спокойствието в селищата.
Родителите на Мандраджиев са много добри хора, той самият е познат като спокоен човек, каза още Дункин, цитиран от БЛИЦ.