Водноспасителната служба очаква още повече от две седмици мъртво вълнение, съобщи bTV. Съветът към всички, които тези дни са на плажа, е да са изключително бдителни, особено на неохраняемите ивици. Макар видимо да изглежда безопасно, плуването при мъртво вълнение е много рисковано, защото хората не знаят как да действат и пренебрегват препоръките на спасителите.
"Това е движение на водата от брега към морето, обратно на вълните, които тласкат водата към брега, така се пораждат дънни ями, коридори и когато попаднат плажуващите, те в стремежа си да излязат, по-бързо губят сили", обяснява Георги Есов - главен спасител на централния плаж във Варна.
"Гребенът на вълната се разбива, като изпреварва основата. Така върхът удря и събаря, а отдолу водата завлича навътре. Човек панически гледа да излезе, но съветът е друг. Трябва да тръгне по посока на течението, въпреки че то е навътре и трябва леко косо, под ъгъл 45 градуса, по посока на морето да излезе в страни от течението", допълва той.
На теория всички знаят какво да не правят. Малко хора обаче спазват препоръките и свирките на спасителите не млъкват дори при червен флаг, когато не трябва да се влиза в морето изобщо.
"Имахме неколкократно скандали, затова че не им разрешаваме да влязат в морето, че сме им свирили, нарушавали сме им спокойствието и т.н.", разказва спасителят. 
“Много е сериозна ситуацията. ...Така е – караме се с хората, те ни се карат на нас, ние на тях и така цял ден”, оплаква се пред БНТ и друг негов колега - Стоян Желязков от бургаския плаж.
“От началото на август докъм 7-ми, 8-ми беше доста сериозно мъртвото вълнение. Поуспокои се за няколко дни морето и както виждате - днес отново е сологан...”, допълва Николай Иванов – председател на Асоциацията по водно спасяване в Бургас.
Спасителите настояват да преценяваме способностите си на плувци, да се съобразяваме с флага и да не се къпем след употреба на храна и алкохол.