От тях 168 000 са мъже, а 142 000 - жени, каза Александър Андреев от Дойче веле пред БНТ.

Броят на чужденците в Германия непрекъснато се увеличава и днес възлиза на близо 10 и половина милиона. Главна причина за ръста е притокът на хора от новите страни-членки на ЕС Полша, Румъния и България.

В сравнение с 2007 година броят на чужденците от държави-членки на ЕС, които живеят в Германия, е нараснал от 919 000 на 2,6 милиона.

Около половината от чужденците в Германия са граждани на държави извън ЕС. Миналата година в страната са пристигнали 61 000 сирийци, 17 000 иракчани и 9000 афганистанци - в сравнение с предишните години броят имигрантите от тези три страни рязко е спаднал.

Чужденците са важен елемент от трудовия пазар в страната. Изследване на института на германската икономика показва, че чужденците от държави-членки на ЕС великолепно се интегрират на германския трудов пазар, докато с останалите има сериозни проблеми.

В момента в страната спешно се търсят специалисти в областта на информатиката, математиката, природните науки и техниката, както в медицинската сфера. И обратно: в обслужващата сфера търсенето на работа е по-високо от предлагането.