Какви са шансовете на българите за работа в Германия

310 415 българи живеят в Германия, съобщи в отговор на запитване на Дойче веле говорител на Федералната статистическа служба.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако имаш добро образование и си кадърен, шансовете са 150 процентови в целия Европейски съюз, пък и в целия цивилизован свят!

Прав си кадърен ли си уважаван си..аз бях много години доволен бях от заплати и сега съм с супер пенсия.

Образованието в България не струва. Не те учат на нищо. Няма никаква разлика от преди да влезеш в наш университет и след като излезеш с калъпа от там. Само де имаш една диплома. Никакви умения. А знанията се забравят до седмица след изпита. Която е суха материя т.е. като история преразказваш и след изпита не помниш. А и да помниш, базата и материала с който се учи е толкова остарял че нищо не ти помага в реалния живот. Няма практика. Няма дуално обучение както е на запад. Въобще излизаш с професия безработен от университета. Затова и всеки втори висшист у нас е безработен. А другата половина работят обикновена работа която изисква само средно, например в услугите. Добро образование ама учено в чужбина. Иначе ако е у нас, с висшито ще ходиш пак да чистиш миеш и слугуваш на запад в сектора на услугите като останалите нашенци със средно и основно. Това е истината.

'' В момента в страната спешно се търсят специалисти в областта на информатиката, математиката, природните науки и техниката, както в медицинската сфера'' От другата статия чета ,че Германия държи да пази границата си заради бежанския поток ,който някак си сега станал мигрантски. Аз не разбирам ,след като бъргарите са толкова мразени и нежелани ,защо не образоват бежанците-мигранти за да станат лекари, инженери, IT-специалисти? Защо ?

Меркел затова повика 3 милиона бежанци. Те всичките са специалисти в областта на информатиката, математиката, природните науки и техниката, както в медицинската сфера. Също работят за малко пари и се размножават бързо. :)

ДЕЦА , ОТ РОДИНАТА ПО-ХУБАВО НЯМА И ОТ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ ПО МРЪСНИ АНТИ-БЪЛГАРИ ...

От такива като тебе по-мръсно няма.

Да ви опресня познанията! Най-много в момента търсят специалисти по европейско право!!!!! Млади хора, внимавайте много какво избирате да учите! Аз знам какво говоря от собствен опит. Нямате си представа що за уредена държава е това. Само за пример, месото им е поне два пъти по-евтино от боклуците тук при седем-осем пъти по-големи заплати. Има места, където един правист е назначаван със 100 000 евро заплата годишна като старт. Стигат и до над 200 000. Не слушайте какво ви говорят, учете, приравнявайте си тъпите дипломи и печелете! Ще ме благославяте после. Децата ви са обхванати в детски градини, разхождате се спокойно из парковете и улиците, наемите са поносими дори и за гольовци като нас. Колите им втора ръка са мечта за тук - едно Голф-че четворка, стегнато, проверено с истински преглед, можете да гепите за около 5-600 евро, дори и по-малко. Само сирената и вурстовете им са малко безсолни и неапетитни по наше разбиране, но нали сме си балканци на крайностите, та е поносимо, това да им е кахърът! Та, учете и действайте, не се майте и не си губете времето!

ТИ СИ ОТ ОБЛСУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ ... НЕ СИ ОТ ПЛАНТАТОРИТЕ ... А ТЕ СИ ЖИВЕЯТ В ИМЕНИЯ , С КОНЧЕТА , КАМИНИ , ДЪБОВА МЕБЕЛ , ИСТИНСКИ ПАРКЕТ И ГОТВАЧКА :))

като путин.

А ти какво искаш? От вратата ...и на кревата? Е те това НИКЪДЕ И НИКОГА няма да стане! Вчера завършил някакво "вишо" ,и днес - на върха цвета! Не смяташ ли ,че в държави ,които имат фамилии с по 4-500 годишни традиции първо трябва да докажеш КАКВО МОЖЕШ И КАКВО СИ НАУЧИЛ!?

Защо не идват при нас в Россия болгарские ребята ? Ние тъй копнеем за тях ! На кого ни оставят ???

Според мен само таапаци останаха в България, аз издухах още 2000 година. Тогава европа не беше така отворена а и немски не знаех, че затова зад океана се наместих. Малко по късно заминаха брат, братчед и други и понеже се беше поотворило вече се установиха в Германия и Австрия. Никой не мисли за връщане, трияя да си голям критиень да се върнеш в БГ и да си мазохист.

след време ще ти го НАМЕСТЯТ , чакай още малко..

ПОСОЧИ МИ 3 ИСТИНСКИ НЕЩА В АМЕРИКА ... КОИТО ДА НЕ СА ИЗКУСТВЕНИ :))

не си разбирач а мразещ родината си

на дъщеря ми от Немската гимназия замина 2003г. за Германия, дипломираха се и никой не се връща ??? А забравих да Ви разочаровам, че не метат улици, не мият вецета и не бършат зад.ици ???

Да, ама ти ще метеш и бършеш.

а ти що не заминаваш, а по цял денмрънкаш тука колко ти било лошо?

който е отишъл, не се е върнал, що ли?!

Ясно че не ти е ясно. Аз се върнах.

the1_

Голяма работа! Аз заминах! Има ли някакво значение за теб? Ми не!

с една дума-никакви!

По принцип нормалните хора работят за пари. Няма по-естествено нещо от това да вършиш това с което с най-малки усилия печелиш най-много. Национализмът и комунизмът си приличат по това, че ти промиват мозъка, че е редно беден човек да работи за кауза, а не за пари.

лапнишаран:) Мога ли да работя за пари и кауза??

no money no love

the1_

Да, може! Каузата, за която работя е да ми е пълна банковата сметка. Всичко останало е на заден план! Ако на някого не му харесва суи търси студенти първи курс! Те ще го научат;)

" информатиката, математиката, природните науки и техниката, както в медицинската сфера" стига бе... руските тролове ни обясняват само за миене на чинии и тоалетни.

Имам двама приятели в Гелмания - едният е IT - Другият CAD инж. в една немска фирма - да знаете как са се засилили да се връщат в кенефаааа

шансовете за работа на българите в германия са по малки от колкото за работа в россия, ама пък в россия никой не ще да се пробва! що ли тъй??

Това, че ти не знаеш колко българи вече заминаха да учат и работят в Русия си е твой проблем. Повярвай ми, доста са. Но за това не се говори из медиите, щото нали сме евро-ориентирани.Да не говорим пък колко специалности с руски се откриха в английски, немски, датски и шведски университети, включващи специализации в Раша.

ее, що не напишеш и две три чисълца да ни светнеш колко са??

Защото в Русия хомосексуалистите не са на почит както в Европа. Съгласен ли си джендър?

ми не съм! най голямото гей общество в света е в москва!

Заради комунистическите "работодатели" които не плащат нищо и се държат с хората като с добитък хората масово заминаха да работят в Германия, Австрия и Швейцария. За това безработицата намаля и уродите реват, че нямало работна ръка. Мераклиите за роби на комунистите значително намаляха.

Да ви пикая на шансовете.Нали ще ги извозвате с влакове-навършилите пълнолетие, дори безплатно.

61 000 сирийци, 17 000 иракчани и 9000 афганистанци - от тях колко процента са програмисти, математици и лекари? 1-2%? Всичко останало е неквалифицирана работна ръка, която безуспешно ще си търси работа като строители, хамали, сервитьори и прочее - и след като няма предлагане ще мине в сивата икономика и ъндърграунда - весело ще става в Германия :)

Шансовете за работа на българите са да стават слуги на новите им граждани. Ето това искаше и Сорос- да се изнесем от нашата държава за да е още по- лесна плячка за тях. Няма държава, няма проблем- старите хора да бъдат уморени по ббързата процедура за да възцари джендърството им. И най- лошото е че го постигнаха като ние доброволно им помогнахме да ни унищожават- само за да се наричаме европейци на най ниска скорост. Затова заплатите са малки- за да ни принудят да напуснем държавата си.

По добре слуга на германец, който ще се държи с теб като с човек и ще ти киха 2000 евра отколкото слуга на български комуняга който няма да ти плаща нищо и ще се държи с теб като с роб.

първи в село отколкото последен в града:))) Мен ме боли хурката,няма да ходя никъде на работа.....седма година съм в къщи с прилична пенсия...780:)

По-добре кажете какви са шансовете за работа на българите в България.

В БГ работа има, пари няма. И много мошенници работодатели. Използват ни уж на изпитателен срок, и хоп и все не ставаш и така си намират безплатна работна ръка.

Каква е тази обслужваща сфера? За какво иде реч?

Ми то 90% от нашите навън са в тая сфера за съжаление.

Реч иде за слуги.

Обслужваща сфера - персонал, който обслужва тия с парите - като тръгнеш от това да им миеш тоалетните чинии, сервираш бира, отваряш врати, носиш багажа им...още? Неквалифициран персонал без ръководни функции и без възможност за развитие.

Благодаря на всички за разясненията. Така си и помислих, но все пак реших да попитам. Иначе има някои работи от тия в обслужващата сфера в които ИМА възможност за развитие. Например барманите и сервитьорите. Това у нас може да се смята за нискоквалифицирана, лоша и не добре платена работа, но в чужбина и особено запада са си доста престижни професии. И се уважават. И дори и един начинаещ който не е работил и няма опит пак му дават шанса да работи нищо че ще е чужденец (българин) и дават минимум 1000 евро. Само май трябва да се научи малко немски. И тия две работи бармани и сервитьори имат възможност за развитие. У нас не, но там в Германия да. Защото там се счита за престижна професия. Ако не е така и се лъжа, обяснете пак моля :)

310000 работещи в Германия, 650000 в Испания, 300 000 в САЩ, 150000 във Франция, над 200 000 в Белгия, В Англия не знам, ама са над 200 000, В Холандия бяха 114000... В Чехия има също над 100 000, Във Виена са само няколко десетки хиляди... И още в колко държави имаме работещи, а като прибавим и тези дето не работят и са навън и излиза, е навън са над 50% от българите и то работещите.

На 7 континента само дето нямаме държава. Не на наша територия на 7-те. А пръснати по чужди държави като циганите. И междудругото това са официални данни, а те не са реални. Неофициалните са реалните. Т.е. тия числа ги удвои и ще получиш реалната бройка. В Германия 620 000, в Испания 1 300 000 и т.н. Официално в чужбина има малко над 2 милиона българи но неофициално са около 4 милиона българи. Така че реалната бройка не е официалната. А неофициалната.

Забравяте Гърция, в която след Испания има най-много българи. В градовете всяка 30-та кола е българска...

хе хе за 82 млн германия се притеснила за някакви си 300000 българи, тия добре ли са? сигур са цигани ,а немците както знаем са расисти и не ги щат, ама не така другари, всички сме равни, имате си полиция, социални, да си гледат за реда, за фалшифициране и си наказвайте нарушителите според ваш'те закони каквото са нарушили, ама да ревете за някакви 300000 българи сте смешни и цинични.

Случайно дали прочете статията ?!? Като те чета какви ги бръщолевиш май само заглавието си прочел и си го интерпретирал през гръбначният си мозък щото друг надали имаш . Радват им се бре !!! Радват се на нашите а ривът от виалета на бабаТи Мъри !!!

По точно го казва един албанец- отиваш да студираш в швицарско, наемаш квартира при бабето, на 3-тата вечер то се присламчва при теб в леглото и на другата заран ти купува кола,дава джебни и те глези.Ама ,са ревниви и си иска колата,ако отидеш и при комшийката.

Що му слагате минуси, точно така си е.

До 84 ( нерегистриран ) 12.04.2018 21:40 Различен прочит на свободата.

Не търсят ли и български политици?

Само едно не му харесвам на немските правила, даунлоудваш филмче от торент сайт и глобата е 900 евро, после разправии , адвокати .

"Какви са шансовете на българите за работа в Германия?" Е как какви ве , у немско нивя и полета бол, работа ше има за всички така, че се не бойте гласете мотиките и лопатите и към немско!{:-(((

живота започва там където свършва германия !

the1_

За заплатите нищо не казвате! За програмист предлагат между 2К и 2,5К, но когато попитате преди или след данъците.... леко увъртат и ви оставят сами да си доизмислите липсващата информация! Припадат когато чуят литературен немски и добавят какви ли не допълнителни задължения .... за сметка на заплащането. Това от опит го казвам. А да, и винаги започват, че търсят хора за много добре финансиран проект ;)

За програмист предлагат доста повече след данъци, айде стига пропаганда.

the1_

Ми не е пропаганда, а самата истина!

Начинаещ програмист прави 40К-45К бруто, което е 2100-2300 EUR нето. Мид левъл към 60-65K или 2900-3100 EUR нето. Синиър 75К-80K или 3500-3700 EUR нето. Повече вземат само по-големите меринджеи. Като извадиш разходите за наем в град като Мюнхен или Франкфурт поне 1000-1200 Евро, идваш на съшата сума както и в БГ.

Ами идете там, където дават повече. Аз не съм програмист и вземам повече от това, което сте посочили. Иначе мошеници има навсякъде.

the1_

Благодаря за съвета! Вече отидох ;)

Търсят второ качество хора-получават трето... Работа за гастери има по цял свят. Да мизерстваш там във фургон и да се върнеш тук да пръднеш на едро, не е стандарт...

Друго си е панелка в Надежда, стандарт та дрънка!

Не, благодарим! 30 години се снабдявани със тази "стока"! Износът(EXPORT) на Българи за чужди държави се прекратява! България има нужда от Българите!

Тя (българия), ако имаше нужда от гражданите си , нямаше да ги гони.

Защо баламосвате нещастният бай ганю с такива статий? Статията е доста не точна, аз живея от 10 години в германия, и имам поглед за нещата. Повечето българи тук са много прости, просят крадат и голяма част работят в таолетните на каувхоф или в мак донладс. аз като ходя в кенефите на макдоналдс ме е срам да кажа една българска дума защото няколко българи са насядали на една маса директно в кенефа, убират по 50 цента на човек и ядат с мляскане мазни вурстове сланина лук и чесън. Аз препедавам в ониверситет понеже имам 2 виши от бг и 3 виши от Англиа, уса и Ферегето и имам професорска титла е 2 докторантури. В ониверситета никой не подозира че съм българин , защото си махнах настафката "ов" от името , а и съм рус с сини очи, надарен, много красив много младо лик и всички мислят че съм от швеицарската столица Стокхолн или в наи лошия случай от хелсинки. някой от бг като разбере че съм българин започва да ме пита колко полочавам, да съм му търсел работа за 1500 евро или да му давам пари за заем. Саветван младите българи с убразование на не общувам с миячите на чиний от бг тук.

добре, бате! Ти и български и немски не знаеш и със сигурност си доктор отвсякъде - това някакъв опит за остроумие ли е?

Хуморът ти не е забавен, хората от хубавото не бягат, това са ИЗГОНЕНИ хора търсещи начин да оцелеят, не им е леко далеч от близки исемейства!

ти професура по неграмотност ли си правил? Да направи човек толкова грешки определено си е талант - прав си да си горд със себе си!

То и аз съм бил гола вода по български, но чак като него, едва ли се справям! ;)

"ониверситет" и какви са тези "виши", които ги раздават там?

защо не си завреш доктуратурите и дипломте си ....някаде

Ти си Черната Златка - грамотността и познанията ти по география те издават!

Човеко убаво си го е написал и тия с минусите, за да не го разберат, са по зле от лицето, което олицетворява за съжаление... Аре усмихнете се, вече и чувството за хумор ли ви притъпиха уе!

ГОЛЕМИ, не съм чел написаното, но полетите на Луфтханза са изцяло ангажирани от българи и в двете посоки.....средна заплата за обикновени работници около 2000 еврака след данъци, цените в Лидл са по -ниски от тези в БГ, в Алди всичко е без пари, изводите си ги правете сами....

моя германски началник всеки ден ме чака на портала с един куфар пари в лилави Евро банкноти, прави ми кафе и се радва че съм благоволила да отида на работа

Като прибавим и работещите на черно и циганите цифрата 310 000 става двойна.

малко повече - тройна.

Първо, защо го рекламират, след като миграцията е вредна за България? Второ, данните не съответстват. Чужденците в Германия били 10.5 милиона. От ЕС 2.6 милиона. Тоест остават около 7.9 милиона. Но накрая пишат: "Около половината от чужденците в Германия са граждани на държави извън ЕС." 2.6 приблизително равно ли е на 7.9?

А дали е по-полезно да си живееш мизерния живот в кочинката, да не ти стигат парите въпреки че работиш и когато се пенсионираш да получиш стотинки за оцеляване?

По-полезно е за България. Ако след ВСВ немците се бяха разбягали, от много пъти по-голяма нищета, сега щеше Германия да е една пропаднала държава. Не да бягат там. Ако не бяха напуснали България емигрантите, то със сигурност щяхме да сме много по-добре. Те щяха да изкарват БВП и още примерно 13 милиарда лева годишен приход на държавата. По преден бюджет, България предвиждаше 33+ милиарда приход и 34+ милиарда разход. Повечето напускащи са в трудоспособна възраст. Освен това напускат, заради пари! А това не е нещо за уважение. Дори не си представят проблемите там. Аз съм бил и например много ми пречеше, че водата им не ставаше за нищо! Наливах се само с газирани. Водата бе толкова варовита, че имаш чувството, че като я пуснеш и ще се образуват сталактити и сталагмити. И минералната им е такава. Не случайно лъжат на реклами с хапчетата срещу калциране за перални. Виждал съм изваден барабан на пералня ползвана примерно 17 години. В този баран отзад можеше да се огледаш като в огледало. Те ти говорят как тук била твърда водата и след година, ще е калцирана. Освен това си имат други проблеми. От познатите ми има умрели и болни от рак. Да не говорим, че като отиде някой там и става дебел. Което си е вредно.

А, какви са шансовете на германците за работа в България?????

Никакви. Германец на мръсна работа няма да видиш.

Само ако приоритета не е пари. Или много специфична професия с високо заплащане в чужда фирма, за която още нямат доверие на българи.

А можеха да работят за България. Можеха да осигуряват придадената стойност тук, но не. И никой не ги вини, прави са хората, търсят своето благополучие, щото тук то е невъзможно. Невъзможно е докато не станем нормална правова държава, но не. А сега разни полититици - зидаро-мазачи ни баламосват и оцеляват ден за ден и крадат, крадат, крадат...

Малко им е на германците!