Това съобщиха от Министерство на правосъдието.

Срещата е насрочена за вторник от 13.00 ч. в Министерството на правосъдието, като на нея ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък.

Тази седмица, във вторник, двама рецидивисти - Владимир Стефанов и Радослав Колев, избягаха от софийския затвор след като заплашиха надзиратели с оръжие.
Правосъдният министър Цецка Цачева посочи, че вина за бягството има охраната.

Синдикатът на служителите в затворите в Бъргария пък излезе с отворено писмо, че обмисля да възобнови протестите с искане за увеличаване на щатните бройки, подобряване на условията на труд и осигуряване на необходимото техническо обезпечаване.

А днес стана ясно, че снощи лишен от свобода е нападнал надзирател в затвора. Правосъдното министерство обяви, че започва проверка по случая.

"Надзирателят конвоирал затворник от болницата до корпуса, когато бил ударен няколко пъти в лицето. След намесата на други охранители ситуацията била овладяна. Не е имало опит за бягство", каза  Цветан Михайлов от управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите у нас пред БНР.

Пострадалият е бил настанен в болница със счупен нос и насинено око, но вече е освободен за домашно лечение.

Подобни случаи са ежедневие в затворите, допълни синдикалистът и за пореден път алармира, че броят на охранителите в затворите и техническите средства, с които разполагат, са крайно недостатъчни, а нападенията срещу надзиратели зачестяват и стават по-дръзки.

"Често има такива. На мястото, където е започнало бягството от последните дни, преди близо година имаше нападение, мисля, че отново с хладно оръжие. Тогава колегата е наранен, но е успял да действа професионално. Ежедневие са случаите на агресия, повечето вербална, но често започват да стават и тези с физическа агресия", каза той. По случая е образувано разследване. Изясняват се причините за нападението.