Месни заговезни, последен ден преди Великденските пости
Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни. Месни заговезни е винаги в неделя - осем седмици преди Великден.
На Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо.
Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него.
В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.
До Сирни заговезни трябва да приключат и всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.
През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва на 19 февруари.