Вчера във Второ РПУ бил получен сигнал от граждани, че пред блок в кв. "Свобода" „паяк” вдига паркирана кола „Жигули”. Пристигналите на място полицаи изненадали двама софиянци - на 21 и 31 години, които се суетели около репатрака - модел „МАН”, собственост на частна фирма, допълват от вътрешното ведомство. 

Методи Величков и Методи Стефанов се представяли като собственик на стар автомобил и шофьор на паяк, извикан за предаване на колата за скрап, предаде bTV.

В хода на разследването се установило, че по-младият мъж имал договор за покупко-продажба - незаверен пред нотариус и ксерокопие от талон с нанесени данни за регистрационния номер на колата. От извършената справка станало ясно, че ксерокопията не съдържат информация за истинския собственик на колата - възрастна жена, а данни на младежа. Той обяснил, че работи по поръчка и срещу заплащане за мъж, на когото посочил малкото име.

Величков и Стефанов управлявали паяка и срещу 80 лева на курс премествали автомобилите в пункт.

Преди опита да бъде вдигнато жигулито, мъжете 
репатрирали и лек автомобил "Москвич 412” от паркинг в същия квартал, който оставили в пункт за вторични суровини в кв. „Илиянци”. При проверка на пункта полицаите открили руската кола и други четири, обявени за издирване от Второ районно управление – Ситроен ЗХ, две лади и Мерцедес 190.

Пак там криминалистите се натъкнали на още 120 автомобила, чиято собственост се изяснява.

В хода на разследването бил открит поръчителят, за когото двамата мъже работели - 21-годишният столичанин Явор Борисов от кв. „Обеля”. Той и 23-годишната му съпруга Катерина били задържани в кафене на бензиностанция на бул. „Рожен”. 
 При обиск у тях са открити голям брой договори за покупко-продажба, написани с един и същи почерк и незаверени от нотариус, както и ксерокопия на регистрации на автомобили.
В момента се установява с кого те са разделяли печалбата от всеки курс с откраднат автомобил. 

Последвало претърсване на два адреса в кв. „Обеля” и „Сухата река”, откъдето са иззети компютърни конфигурации, съдържащи папки със сканирани регистрационни талони за автомобили, сканирани бланки за лични карти и голям брой празни бланки.

Четиримата са задържани за 24 часа. Трима от тях - двамата съпрузи и 21-годишният младеж са криминално проявени. Двамата мъже - за притежание на наркотици, кражби на коли, взломни кражби, измами и нанасяне на телесна повреда, а жената - за кражба на мобилен телефон от магазин.
По случая се води досъдебно производство.

Адвокатът на Явор - Димитър Марковски заяви пред bTV, че обвиняем е само един и това е клиентът му, а всички останали са само свидетели по случая. Според него, изявленията на полицията не отговарят на истината.