"Мечта" и учредителят й - Росен Ангелов, станаха известни покрай мистериозната смърт на млад последовател на учението. 25-годишният Марио Нушков беше намерен мъртъв до електрически стълб край благоевградското село Бистрица в началото на октомври.

Ангелов, който е учител по философия, е предлагал на учениците от Езиковата гимназия в Благоевград книгите на Мегре за "Анастасия", които в Русия са обявени за посттоталитарен култ.
„Пускаше списъци, препоръча на всички тази книга, препоръча и други. Аз си взех "Анастасия" и Ерих Фром. Казваше, че тези идеи са приети като секта. Но казваше, че не мисли така”, разказа пред телевизията Надежда - доброволец в „Мечта”.

Идеите на Мегре внушават отказ от образование и здравеопазване, както и изолация в името на евентуално ново сътворение. Ангелов организирал и излети, на които учениците прегръщат дървета и се учат да предизвикват събития със силата на мисълта.
„Господинът обясняваше, че когато вземем кора от кедър, трябва продължително време да я шлифоваме и да си я носим като медальон, че носи някаква енергия. Беше станал много близък с нас и точно по тази причина успяваше да наложи това, в което той вярваше”, каза и 20-годишният Михаил.

Повечето доброволци във фондация „Мечта”, също като починалия Марио, са били ученици на Росен Ангелов в гимназията.
„Аз самата бях в едни тежки състояния, г-н Ангелов ми хареса с това, че гледаше на нещата по по-различен начин и ни занимаваше с по-различни неща”, сподели последователка.

Самият Росен Ангелов обясни, че предлага само проверени от самия него заглавия.
„Моят прочит на книгите на "Анастасия" се основава на години”, твърди учителят.
Той вече не преподава в езиковата гимназия, откъдето беше отстранен след смъртта на Марио.

От ръководството на училището коментираха, че не са знаели за проповедите на култа в час.
„Никога, никога не са ми сигнализирали родители, че има проблем с литературата”, каза директорката Тина Попова.

Костадин Калайджиев, баща на бивш ученик в гимназията, обаче заяви, че няма как директорката да не е знаела за проповедите, тъй като родителите уведомили класната ръководителка и тя би трябвало да й е предала оплакването.

Според експерти от Центъра за проучване на нови религиозни учения, модерните секти се крият зад паравана на различни фондации и така пробиват в образованието.

След смъртта на Марио Нушков негова приятелка разказа пред Дарик рдио, че той постоянно гладувал с дни наред, за да се пречисти. Случвало се да не яде и по 15 дни.
„Ходихме на почивка заедно в Турция. Марио беше с нас непрекъснато. Непрекъснато се обвиняваше за това, че се храни", каза Пламена, допълвайки, че след присъединяването си към фондацията той спрял да вижда хората около себе си, дори не можел да се изкаже.

"Харесвам най-различни идеи, взимам ценното от всеки, но на никого не казвам например дали да гладува или не. Никой не нарежда в нашата общност какво да се прави. Някои гладуват по 1 ден през различен период от време", обясни тогава Росен Ангелов.