3-годишният Асен и възрастната лъвска двойка да се предоставят чрез дарение на Спасителния център за големи котки в Холандия. Това реши днес Общинският съвет в Разград при прегласуването на върнатото от областния управител решение от декември миналата година за малките лъвчета.

Решението за бъдещето на Масуд и Терез бе потвърдено с допълнението за другите три лъва по предложение на общинския съветник от "Кауза Разград" Божинел Христов.

В проекта за новата точка в докладната записка, одобрена от Общинския съвет, трите животни бяха изброени поименно – Асен, Рая и Пилко.

Последният е 12-годишният лъв Хектор, който се водел документално по различен начин и с едното, и с другото име, каза кметът Валентин Василев след заседанието.

Докладната записка на независимия общински съветник Милена Орешкова и петте лъва да бъдат дарени на Холандския спасителен център бе втора по ред и беше разгледана, въпреки вече взетото решение със същия предмет на разпореждане.

По нея по-голямата част от съветниците гласуваха против. Тъй като сесията бе по прегласуване на върнато от областния управител решение, днешният акт не може да бъде оспорван по същия ред, а само пред съда, обясни председателят на Общинския съвет Стоян Димитров.

След решението фондация „Четири лапи” обяви, че организира протест пред Министерския съвет на 30 януари (вторник) от 12.00 ч.

Такъв протест за съдбата на лъвчетата имаше и през декември, когато се стигна до среща при премиера Бойко Борисов с участието на министъра на околната среда и водите Нено Димов и представителите на фондациите „Четири лапи“ и „Дивите животни“.

Министърът заяви категорично, че животните няма да бъдат настанени в зоопарка в Пазарджик, както реши Общинският съвет в Разград.

Фондацията настоява, че в Пазарджик няма подходящи условия за лъвчетата и настоява да бъдат изпратени в център в Холандия.