Малко преди 12 часа Борисов сам влезе в президентството. Журналистите нямаха възможност да зададат въпроси, предаде bTV.  Те дори бяха посъветвани от охраната на Борисов да не се приближават до автомобилите им, съобщи БГНЕС.
Минути след това обаче се разбра, че той е върнал мандата. Половин час по-късно двамата направиха изявления.

"През цялото време Сергей Станишев ни упрекваше, че няма да проведем честни избори, използваха всички форми да кажат, че съм диктатор, говореха глупости - кой диктатор връща властта. Първият мит падна", заяви Борисов и акцентира, че е държал връчения му сега мандат само 10 секунди.

"Станишев и Доган през цялото време говорят, че са готови с кабинети. Предлагам така, както в Румъния няколко месеца предварително президентът Бъсеску връчи мандат на следващата политическа партия и тя проведе изборите. Предлагам ДПС или БСП, те са едно, да вземат мандат. Те ще проведат изборите, те ще имат вътрешен министър. Досега съм се явявал на избори винаги, когато те са били на власт и винаги съм ги бил. Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, няма да може "да си заметат следите", както те казват, ще вдигнат пенсиите незабавно", добави премиерът в оставка.

Според него лидерът на БСП иска хаос с предложението си да бъдат уволнени всички зам.-министри и областни управители. Как ще работи държавата, попита Борисов.

"Многократно заявих, че се намираме в политическа криза, хората протестираха в неделя, също дадоха ясен сигнал, че имат искания, всички ние работим за стабилност в интерес на обществото. Институциите в България работят", каза президентът.
Той уточни, че утре ще има Съвет по национална сигурност, а в четвъртък ще направи обръщение към нацията от парламента.

Във вторник държавният глава свиква Консултативен съвет по национална сигурност, а в сряда ще връчи проучвателен мандат на Коалиция за България, като втора по големина политическа сила. И те вече заявиха, че ще откажат да правят кабинет в рамките на този парламент, така че президентът трябва да избере трета политическа сила. В четвъртък Плевнелиев ще направи обръщение към нацията, а в петък ще връчи проучвателен мандат на ДПС.
И те, и сините също обявиха, че нямат намерение да правят правителство.

При трети отказ, президентът трябва да назначи служебен кабинет, да разпусне 41-то Народно събрание и да насрочи дата за избори. Предсрочният вот трябва да бъде в периода от края на април до средата на май, каза вече президентът.

От инициативните комитети на протестиращите обаче поискаха Народното събрание да продължи да работи, докато приеме промени в Изборния кодекс и в енергийното законодателство.

По информация на в. "Труд" най-обсъждана засега за служебен премиер е главният секретар на Плевнелиев - Екатерина Захариева, която преди това беше зам.-министър на регионалното развитие.
За вътрешен министър пък е спряган един от съветниците на държавния глава - Цветлин Йовчев, който беше шеф на ДАНС.

И за социалното министерство Плевнелиев обмислял човек от своята администрация - секретарят му Деяна Костадинова, която бе съветничка на Бойко Борисов по социалните въпроси, а по-късно и заместничка на Тотю Младенов.

За земеделското ведомство се спряга Румен Порожанов, шеф на Държавен фонд "Земеделие".

Плевнелиев заяви, че няма да коментира слухове и ако се наложи да сформира служебно правителство, ще обяви ясно какви са намеренията му.