Това каза пред журналисти митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф - говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор, цитиран от БТА.

От общо 16 тура днес на гласуването в шест от тях Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил получиха по 9 гласа и така не им достигна по един глас, за да бъдат избрани за другите двама кандидати за патриарх, обясни митрополит Йосиф. Той съобщи, че утре заседанието на Светия синод продължава.

Ако утре не изберем и другите двама кандидати за патриарх, нарушаваме устава на БПЦ, защото според него те трябва да бъдат избрани до седмица преди Патриаршеския събор на 24 февруари, посочи митрополитът.
"Ако оставим избора за неделя нарушаваме устава и няма събор - това е логическият извод", коментира той.

Митрополит Йосиф подчерта, че затова утре Светият синод обезателно трябва да избере и другите двама кандидати за патриарх.
Не е достойно за Светия синод да не направи този избор, заяви митрополитът.

Преди заседанието митрополитът на САЩ, Канада и Австралия пък коментира пред журналисти, че "българският Свети синод е неузнаваем, той бавно мисли, но мъдро решава".

Митрополит Галактион е един от владиците, сътрудничили на Държавна сигурност. Стана известно, че той е бил агент Мишо. Намерено обаче беше само картонче, но не и досието му, съобщи БНТ.
Той стана известен в началото на 2007 г. с провъзгласяването на първия архонт у нас - настоящия евродепутат Слави Бинев. Веднага след това Българската православна църква излезе със становище, че подобно звание - архонт не съществува, не може да се дава от нейно име и не се признава за българско църковно отличие.


ИЗБРАНО