Акцията е била съгласувана с ръководството на Върховна касационна прокуратура, съобщиха от МВР.

"Снощи имаше риск от саморазправа, но днес вече няма напрежение", коментира пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

В хода на разследването е установено, че конфликтът между двата „клана“, живеещи в Долна баня, траел повече от две години. Всяка от фамилиите имала тартор – на едната – 52-годишен мъж, известен като Графа, на другата – двама братя на 47 и 49 г.

През това време е имало регистрирани поредица от сбивания, нападения и заплахи за саморазправа, за което полицията е съставяла предупредителни протоколи.

Същевременно са проверени и сигнали за кражби на огнестрелни оръжия, извършени на територията на Костенец и Долна баня. Заради тези данни била планирана операцията, при която са извършени обиски на няколко адреса.

Там са откри автомат „Калашников“ със сгъваем приклад и три пълнителя със заредени в тях 77 патрона, гладкоцевна пушка – тип помпа, пистолет „Валтер“ и ловна пушка.
Иззети са и голям брой боеприпаси - 18 ловни, 51 бойни и 10 флоберкови патрона.  

В ареста, в рамките на 24 часа, са задържани двама мъже, единият от които на 24 г., криминално проявен и осъждан, и три жени на 26, 49 и 54 г. Нито един от задържаните няма разрешително за оръжие.

Продължава издирването на 52-годишния А.Б., криминално проявен от Долна баня.

"От доста време назад, имаше сериозно напрежение, което тлееше между определени организации, на кланов тип. Изпратихме Специализирания отряд за борба с тероризма. Намерено е доста оръжие, цял боен арсенал, и сега смятам, че всичко е спокойно. Какво ще покажат експертизите на оръжието, едва ли е най-удачно аз да кажа, чакаме резултати", коментира още главният секретар на МВР.