"БСП - Обединена левица" регистрира листите си в страната. В 23 МИР социалистите от София показаха най-голяма смелост и оригинален подход към издигането на кандидат-депутатите.

Сред най-интересните имена в софийската листа, освен това на конституционалиста Наталия Киселова, която ще бъде трета в 23-ти многомандатен избирателен район, са инфекционистът, доцент Атанас Мангъров, който е на 25-о място в същата листа, както и светският хроникьор Евгени Минчев, който е четвърти в листата на левицата в 24 МИР, предаде БНР.

Преференции обаче, както е известно, могат да направят сериозни размествания. 

Водачът в лидерския 25 МИР е изпълняващият длъжността временен председател на партията Атанас Зафиров, който заедно с лидера на столичните социалисти Иван Таков регистрира листата в столичния избирателен район. Зафиров съобщи, че още две формации са влезли в обединението и коментира напускането на партия МИР, които бяха в коалицията.

На дясното безвремие в страната ще бъде сложен край с истинска лява политика, налагана от лявата коалиция, зарече се Атанас Зафиров "Утре "БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" ще подпише с още две партии - Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и с още една социалдемократическа партия. "Не само сме единни, а има и интерес от допълнително разширяване на нашето обединение.", коментира Зафиров.

Снимка: БСП

По думите му "има опит на група неудовлетворени социалисти за бойкот и за продължаване на тая тенденция, която върви около 2 месеца - лявото обединение да бъде провалено. Този бойкот се оказа абсолютно неуспешен", коментира Атанас Зафиров.

Най-вероятно поради неудовлетвореност от подредбата партия МИР се е отказала от участие в обединението, смята Атанас Зафиров. Вчера проведохме спокойно заседание на Коалиционния съвет, на което беше уточнено всичко по окончателното подреждане на листите, каза той.

"Пожелавам успех и на партия МИР, имат някаква тяхна аргументация, която коректно изложиха пред нас, няма проблем, разбира се, това е отворен процес, а най-вероятно неудовлетвореност от местата, които получиха в листите. Така си го обяснявам. Никакво друго обяснение няма", коментира Зафиров.

Лидерът на МИР Симеон Славчев пък оповести преди ден, че излизат от коалицията с БСП и изреди причините. Според ръководството на партията е било Нарушено коалиционното споразумение и диалогът в коалицията.

"Влязохме в тази коалиция с чисти намерения и с идеята тя да се превърне в алтернатива, но за съжаление БСП беше взета на концесия от Пеевски и ние повече място там нямаме", са категорични лидерът Симеон Славчев и членовете на НИС на ПП МИР.