Анализът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията  е бил възложен от вицепремиера Меглена Кунева.

По данни на НОИ в България има над 800 хил. инвалидни пенсии. Днес делът на инвалидните пенсии от общия брой лични пенсии е над 35 на сто. През миналата година 40 на сто от всички новоотпуснати пенсии са били инвалидни.

През юли социалният министър Ивайло Калфин представи нови идеи за инвалидните пенсии. Новата система е заимствана от Германия, където с нарастване на заплатата на човека с увреждания се намалява социалното плащане към него.

Една от идеите е хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, да не получават пенсия за инвалидност от НОИ.

Експертите от БОРКОР предлагат като компенсация работещите пенсионери - инвалиди да бъдат освобождавани от Данък общ доход или да бъдат облагани с преференциална ставка.

Друго предложение е загубата на трудоспособност да се преценява не спрямо напълно здравия човек, а спрямо това доколко увреждането пречи да се упражнява конкретната професия.

В анализа се дава и идеята пенсия по болест да се отпуска само на хора, които са се осигурявали поне три години.

Анализът се позовава на данни на НОИ, според които от 2000 до 2014 година разходите за инвалидни пенсии са нараснали над 6.5 пъти - от 244 млн. лв. на 1.65 млрд. лв.