След като британските депутати гласуваха снощи за пореден път по сагата Брекзит, пред правителството на Великобритания и пред Европейския съюз се появиха нови перспективи и вероятно - нов път за решаване на въпроса.

Какво точно се случи и кой може да се смята за победител в очевидно разделената страна и също така разделените депутати по темата Брекзит - за това разговаряме със Зинаида Златанова, бивш вицепремиер и министър на правосъдието, ръководила и представителството на Европейската комисия в София.

- Госпожо Златанова, преди часове британските депутати гласуваха поредните предложения за излизането на страната от Европейския съюз. Вие познавате ситуацията, според Вас, победа за Тереза Мей ли е резултатът от гласуването или поредна нейна загуба?

- Снощи в британския парламент се случиха две важни неща. Първото е, че депутатите отхвърлиха провеждането на повторен референдум за Брекзит и то с много голямо мнозинство, а второто - не се прие вариант за синдикативно гласуване и за прехвърляне на преговорите директно към парламента и по този начин да се отнеме инициативата от правителството. Това щеше да бъде световен прецедент.

- Но това стана само с два гласа, имам предвид запазване на водещата роля на правителството в преговорите...

- Така е, но по принцип в международните отношения няма практика да преговарят парламенти. Виждате, че и от страна на Европейския съюз преговаря представител на Европейската комисия. Парламентите ратифицират, тоест одобряват или не подписани споразумения, но преговорите са работа на изпълнителната власт. Ако беше минало това предложение, щяхме да сме свидетели на исторически прецедент.

- Великобритания е известна с подобни свои решения, тя е единствена в Европа в организацията на движението на автомобилите например.

- Така е, Великобритания е страна, която създава прецеденти, но този път не стана. Така че смятам, че това гласуване по-скоро бе стъпка напред за правителството, победа за Тереза Мей и напредване към сделка с Брюксел.

- На 20 март предстои отново гласуване в британския парламент, което, вече по традиция, определяме като "решаващо". Каква е Вашата прогноза за резултата от него?

- В момента е трудно да се направи точна прогноза. Провеждат се активни преговори за подкрепа между правителството и партиите в парламента. Ако се продължи практиката за индикативните гласувания, ще бъде по-лесно на правителството да се ориентира къде са проблемите на партньорите им в парламента и да може да се направят необходимите корекции дори без Брюксел да доизяснят позицията си и да не се стига до такива "фатални" гласувания, при които депутатите трябва да кажат само дали отхвърлят или приемат.

Каква според Вас би трябвало да бъде реакцията на европейските лидери, когато Тереза Мей им поднесе искането си за отлагане на излизането от ЕС, независимо дали става дума за 3 месеца или за 2 години? Смятате ли, че ще бъдат благосклонни към Обединеното кралство?

- Мисля, че повечето европейски лидери дадоха ясни индикации, че са склонни на отлагане на срока за Брекзит. Дори да предположим, че на 20 март се случи най-благоприятния изход и правителството получи одобрение за сделката си с Брюксел, ще е необходимо техническо време за ратификация. Така че отлагането е неминуемо поради тази причина. Но каквото и да стане, лидерите на страните-членки са склонни към отлагане на срока, който беше фиксиран за 29 март.

- Значи, ще продължим да наблюдаваме сагата около излизането на Великобритания от ЕС?

- Да, ще видим какво ще е следващото предложение на Лондон и тогава ще разсъждаваме пак по темата.

Благодаря Ви за това интервю.