Кои политически сили ще формират 46-ото Народно събрание? Кой, с какви основания и с каква подкрепа ще може да се наеме със задачата да формира редовно правителство? Какъв ще бъде пътят за възстановяване на България от политическата и задаващата се икономическа криза?

Отговорите на тези и още ред други въпроси ще дадат събеседниците на водещия Стефан Кунчев в извънредното издание на "Директно в новините" в неделя от 19 до 21 часа.

Социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Даниел Ненчев и Елица Николова ще посрещнат на живо резултатите от предсрочните парламентарни избори.

В студиото на Dir.bg те ще коментират първите данни от екзитполовете, ще анализират изказванията на политическите лидери и ще споделят своето виждане за това, което ни предстои. В дните преди вота нашите гости ще споделят предварителните си очакванията си от изборите в шест последователни интервюта за Dir.bg. Във вторник разговаряхме с Даниел Ненчев и с Елица Николова, а тази сутрин събеседник ни е колегата Светослав Матанов - дългогодишен репортер на в. "Труд", след това редактор в ClubZ, а сега журналист в OFFNews.

Работата му по политически и икономически теми е отличавана с редица награди, сред които и тази от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.

- Какви са очакванията ви за честността на изборите с машинно гласуване? Можем ли да се ориентираме по местния вот в Благоевград?

- Със сигурност очаквам изборите в неделя да са по-честни от тези на 4 април и причината за това до голяма степен е машинното гласуване, което ще направи много по-сложно прилагането на досегашните схеми за купуване на избиратели. В гетата едва ли ще има особена активност. Брокерите на купен вот мисля, че се оказаха малко неподготвени за въвеждането на изцяло машинно гласуване. Другото, което влияе, са действията на МВР и на финансовото министерство. Купувачите на гласове са известни на органите на реда, и доколкото чувам, на тези избори са доста по-слабо активни. Това е пряк ефект от масираното полицейско присъствие в ромските махали през последните 10-ина дни. А като казвам, че и финансовото министерство допринася за честността на вота, имам предвид конкретно акцията на НАП на т. нар. "златен гьол" на Капитан Андреево. На 4 април ГЕРБ регистрира рекорден вот в Хасковска област, вторият в местната листа Георги Станков, по прякор Семката, отчете повече преференции, отколкото Бойко Борисов. Сега това няма как да се повтори. Колкото до изборите в Благоевград, не мисля, че активността в неделя ще е чак толкова ниска. Традиционно на предсрочни местни избори интересът на избирателите не е висок.

- Какви е разликата на 4 април с 11 юли? Кой какво спечели и загуби през тези 3 месеца?

- Разликата е в общата нагласа, особено в провинцията. На 4 април очакванията бяха, че всичко ще си продължи по старому. Че схемата е непоклатима и няма как да се промени. Сега това не е така. През тези три месеца голямата промяна е в по-малките градове, извън София, Пловдив, Варна. Там хората чак след изборите на 4 април разбраха, че управлението на ГЕРБ си отива и местната администрация в такива моменти, естествено, започва да си търси спасителна лодка от потъващия кораб. Това неминуемо ще разколебае част от избирателите на Борисов. Така че основните промени очаквам да са в областните градове, извън бастионите на ДПС.

- В каква посока ще промени резултата от чужбина разкриването на допълнителни секции извън България?

- Не очаквам особено да се промени. Лято е, много хора вече са на почитвка, а и за 4 април май имаше по-голяма енергия сред сънародниците ни зад граница да гласуват. Не мисля, че допълнителните секции ще увеличат драстично броя на гласуващите, дори и в Турция.

- Кои политически сили ще формират 46-ото Народно събрание?

- Предполагам, че ще са същите като в 45-ото. Не трябва да подценяваме, но и не трябва да надценяваме шансовете на партии като "Възраждане" и "Българско лято". Колкото до ВМРО и НФСБ, мисля, че те повече губят, отколкото печелят от съюзяването си с Марешки и едва ли ще прескочат 4-процентната бариера.

- Как оценявате работата на служебния кабинет на президента Радев?

- Отчетливо се вижда кои са отличниците - министрите на финансите, на икономиката, на МВР, регионалното развитие. Други от колегите им са доста незабележими, а трета група оставят впечатлението, че нямат какъвто и да е мандат за реформи и разкрития на далавери. Такова впечатление ми правят министрите на енергетиката и транспорта.

- Само т.нар. нови партии ли могат да съставят правителство или виждате и други възможни формати?

- Със сигурност трите протестни партии ще имат доста повече депутати, отколкото на 4 април, но едва ли ще достигнат до заветните 121. Мисля, че те ще съставят правителство. Другата възможност, която остава, е да отидем пак на предсрочни избори, заедно с президентските.

- Пълзящо увеличение на цените, международен натиск за Северна Македония, влизане в Еврозоната. Възможен ли е управленски формат, който да се нагърби с трудни решения, някои от които може да са непопулярни за част от обществото?

- Позицията за Македония едва ли ще се еволюира. Все пак в българското общество има доста категоричен консенсус по тази тема, а напоследък дори се забелязва радикализация и от двете страни на границата. Едва ли скоро ще се стигне до благоприятно развитие на този спор в полза на Скопие. Еврозоната също не е спорна тема в българското общество, приоритет потвърден и от служебния кабинет, както и от всички основни политически сили в страната.

- Западният свят, Русия, Турция. Какви са международните интереси от политическия развой на събитията у нас?

- Фактът, че докладът на ЕК за правосъдието у нас бе отложен за след изборите, е достатъчно показателен. Предполагам, че и Брюксел, и Москва, и Анкара, ще изчакат до края на второто полувреме. От САЩ по закона Магнитски вече дойде еднозначен сигнал. Предстои да видим как този шамар ще се отрази на вота в неделя.

- Кои от проблемите, по които сте работил лично, са най-належащи за решаване? Очаквате ли това да се случи в мандата на следващото правителство?

- Наскоро гледах данни от социологическо изследване, че две трети от българите разпознават корупцията като основен проблем, както и липсата на правова държава. Да се спрат кранчетата, от които изтича обществен ресурс, не е чак толкова трудно за малка страна като България. Ако се сформира стабилно правителство на трите протестни партии, то би имало добър шанс за успех, още повече, че вече се чуват доста коментари да се запази част от екипа на служебния кабинет.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K