Бившият премиер Жан Виденов се завръща в политиката. В интервю пред Plovdiv-Press той обяви намерението си да създаде нова лява партия, която да участва на изборите.

"Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП "Лявата алтернатива". Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП "Лявата алтернатива" ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България", каза Жан Виденов.

Партията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която вероятно ще се нарича "За чиста и свята Република".

"Но все пак това е въпрос на коалиционни преговори. Другата седмица Иван Атанасов ще публикува предизборното послание на тези 50 души, които сме инициаторите", уточни бившият премериер.

В момента той е организационен секретар и експерт по международните въпроси в Инициативния комитет по учредяване на новата партия. На въпрос дали ще оглави новата формация, Виденов заяви, че това ще стане ясно след като бъде избрано ръководство на ПП "Лявата алтернатива", а това вероятно ще се случи след изборите.

БСП вече няма бъдеще, коментира Виденов в отговор на въпрос дали го боли за това, което става в БСП:

"Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма."

В момента в България свършва перестройката, коментира още бившият премиер. В отговор на въпрос за оценката му на политическите събития в страната и кой е виновен на политическата криза, той е категоричен: 

"Разбира се, перестройката. Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента."

Затова и партиите сега не са успели да съставят правителство, "защото са партии на перестройката".

На въпрос в каква посока ще тръгнем и какво предстои, той прогнозира огромни национални предателства: 

"Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях."

Неговият призив към днешния политически елит е: "Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха - да освобождават терена."

Жан Виденов е роден в Пловдив на 22 март 1959 г. Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. - специалност "Международни икономически отношения" в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език (като първи чужд език). Председател на БСП от 1991 до 1996 година. Министър-председател на България между 1995- 1997 година. Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. След това се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив. Дълго време преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. Владее английски, френски, руски и арабски език.