Премиерът Бойко Борисов коментира за първи път сделката за закупуването на бизнеса на чешкото енергодружество ЧЕЗ в България от компанията "Еврохолд", като сам намеси името на бившия си заместник Цветан Цветанов, който беше принуден да се оттегли заради Апартаментгейт.

"Считам, че както и предишния път (при опита на "Инерком" на Гинка Върбакова - б.р.), трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ. Този, който стои сутринта беше по bTV и говори (председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов - б.р.). Вие не знаете ли кой е?. Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Така че ако визирате написаното, че Цветанов стои зад сделката - Цветанов е извън ГЕРБ", каза той пред журналисти, макар Цветан Цветанов да подаде оставка само от ръководните постове и все още да е член на партията.

Борисов вероятно има предвид твърденето от вчера на лидера на "Презареди България" Николай Бареков:

"Публикации от няколко дни сочат, че низвергнатият от Борисов Цветан Цветанов се завръща в играта на бяло магаре като скрит в сянка купувач на #ЧЕЗ. Оставяме настрана бъдещите проблеми лично за Борисов. Ако Цветанов реши да реализира амбициите си за политически реваншизъм, електроразпрделителният монополист му е идеален трамплин".

"Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или не. Като премиер нямам право да коментирам такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици. Да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари", подчерта министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Попитан, ако има съмнения около сделката, би ли се намесил, Борисов отговори:

"Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна".