В горещите летни дни, когато асфалтът се нагрява като фурна и отразената от него топлина превръща въздуха в сауна, човешкият организъм е изправен пред сериозно предизвикателство за биологичното си оцеляване. Естествено, милиони години адаптация ни е превърнала в далеч по-устойчиви същества, отколкото си мислим, но въпреки това стотици хора годишно губят живота си някъде по пътя към жадуваната сянка. Грешка! Това, че седиш на сянка, не значи, че не можеш да получиш слънчев или топлинен удар...

Влажно или сухо лято е за предпочитане?

Човешкият организъм се охлажда през потните жлези. Когато въздухът е сух и температурите са високи, потта се изпарява и кожата се охлажда. При висока влажност, въздухът съдържа голямо количество водна пара и потта не се изпарява лесно, тъй като въздухът вече е наситен с влага. Това прави охлаждането на тялото по-трудно и усещането за топлина - много по-неприятно. Може да се появи затруднение при дишане или т.нар. задух.

Когато тялото не успява да се освободи от излишната топлина, организмът може да се претовари, дехидратира и да се проявят симптоми, които са обикновено аларма за прилагане на спешни мерки, пренебрегването на които могат да доведат организма до топлинен или слънчев удар - животозастрашаващи състояния. Първият признак за претопляне е повишаване на телесната температура, съпроводена със симптоми като:

  • Ускорена сърдечна дейност
  • Усещане за слабост и умора
  • Главоболие
  • Общо зачервяване на кожата
  • Чувство на обърканост и когнитивен дефицит
  • Пребледняване и обезцветяване на устните

Какво е температурен стрес и как да се справим с него?

Температурният стрес е състояние, при което организмът се изправя пред предизвикателства заради експозиция на висока температура, която превишават телесната и може да доведе до проблем с охлаждането и поддържането на нормалната телесна температура.

Температурният стрес може да се предизвика не само от високи външни температури, но и от извършване на засилена физическа активност в закрити топли помещения. Разбира се, всеки организъм има индивидуален праг на топлинен толеранс, но независимо от това съществуват някои общи правила и мерки, които трябва да се вземат предвид, за да се понижи нивото на температурен стрес.

1. Силна хидратация: Приемането на достатъчно течности през деня, особено когато сте изложени на високи температури при висока влажност, е ключово за поддържането на хидратацията на тялото и за охлаждане чрез изпотяване. Добре е течностите да бъдат с високо съдържание на минерали и сол (супи, бульони), тъй като чрез потта много от минералите и солите се губят. За хората с предиабет, диабет и инсулинова резистентност е добре да приемат и подсладени течности, за да се избегне вероятността от хипогликемия. Обратното, при хора с хипотония се препоръчват солени напитки или кофеин, за да се поддържа оптимално ниво на кръвното налягане.

Макар и да води до чувство на прохлада, бирата и други студени алкохолни напитки не хидратират организма, а увеличават дехидратацията. Когато се консумира алкохол, той има диуретичен ефект върху бъбреците, което означава, че усилва отделянето на течности от организма. По този начин алкохолът допринася за загубата на вода и електролити. Главоболието сутрин след вечер със завишена консумация на алкохол е резултат точно от дехидратация.

2. Избягвайте директната слънчева светлина: Ако е възможно, стойте на сянка или използвайте чадър, шапка или слънцезащитни очила, за да се предпазите от пряка слънчева светлина. Избягвайте излишно престояване на слънце, особено през най-горещите часове на деня.

3. Носете леки облекла: Избягвайте изкуствените материи, които не попиват потта и запарват допълнително. Тъмните дрехи поглъщат повече топлинни лъчи и спомагат за повишаване на телесната температура.

4. Прилагайте различни методи за охлаждане: Използвайте изстудени кърпи, вентилатори или климатизация. Могат да се поставят студени влажни компреси върху гърба, на югуларната вена от двете страни на врата, както на сгъвките на лактите и колената. При охлаждане на големи магистрални съдове се охлажда кръвта и се намалява телесната температура.

5. Ограничете физическата активност: Ако е възможно, избягвайте интензивни физически усилия на открито по време на най-горещите часове на деня. Мит е, че топлото време ще увеличи броя на изгорените калории. В горещините се изпарява водата от тялото, не мазнините.

6. Консумирайте леки храни. Приготвени или сурови зеленчуци, както и плодове, ядки и айряни, супи и бульони имат достатъчно калориен потенциал, за да поддържат здравословно ниво на хранителен прием в горещите дни. Тестените закуски, тежкото месо - свинско, телешко, дивеч - натоварват допълнително организма, защото са необходими до 4 часа, за да се обработят и разградят в стомаха - работа, която засилва кръвообращението в тази част на тялото и води до чувство на допълнителна тежест и повишаване усещането за задух. Яйца, птиче месо и риба, както и млечни продукти, са вариант за топлите дни, когато се консумират пресни, добре термично обработени (месата и яйцата) и се приемат в съобразени количества. Трябва да се има предвид, че ако правилно хидратирате организма си, това ще повлияе на чувството на глад и е нормално да пропуснете някое от основните хранения за деня. Често срещана грешка е да се яде веднъж дневно - обикновено вечер, когато става по-прохладно - и то обилно. Това, че на вас ви е станало по-поносимо и хладно, не означава, че организмът ви се е презаредил автоматично: всички адаптивни механизми, които са работили в пълни обороти през деня, са изтощили тялото ви и това, че психически се чувствате по-добре и ви се е отворил апетита, при несъобразено количество може да доведе до чувство на тежест, подуване, сърцебиене, прилошаване или в крайна сметка - до увеличаване на телесното тегло.

Как да предпазим уязвимите групи?

Възрастните хора, децата и хората с изявени остри или хронични заболявания са по-уязвими към температурния стрес. За бебетата и малките деца най-доброто време за разходка е рано сутрин и късно вечер. Малките деца, особено бебетата, се потят рядко. Това, че детето не се поти не означава, че не му е топло, а че има недоразвита терморегулация, което автоматично означава, че то не може да се охлажда. Ако все пак ви се налага да прекарвате време навън с вашето бебе, събличането голо го излага на директния горещ въздух. Памучните бели дрехи - достатъчно широки и проветриви, задържат детската температура и не позволяват на външната да проникне до кожата. Внимателно охлаждане с влажни и хладни (не студени) кърпи по ходилата и дланите също имат положителен ефект.

Възрастните и болни хора е добре да не излизат на слънце. Стаите им трябва да са достатъчно проветриви, но хората да не стоят на пътя на течението. Същото важи и за струята от климатиците. Директното охлаждане може да нанесе също неблагоприятни последици. Ако все пак се наложи възрастен човек да излезе, носенето на шапка, светъл чадър, светли дрехи от естествена материя и вървенето на сянка са едни от задължителните мерки. Трудно е да се носи вода, ако в едната ръка се държи бастун, а в другата - пазарска чанта например, но пък скоро видях една възрастна жена да върви бавно по сянката и да хрупа... краставица. Ами защо не? Тя съдържа почти 96% вода.

Как да охладим дома и колата си?

Има няколко прости правила за охлаждане не само на въздуха в дома, но и на стените. Първото от тях е рано сутрин след направено силно течение да се затворят всички прозорци и врати и да остане така през цялата топла част на деня. Второ, готвенето е добре да се случва или много рано сутрин, или късно вечер, когато температурите са по-ниски и след приключване апартаментът (къщата) да се проветри. И не на последно място, правете течение! Много хора са уязвими на течение и бързо настиват, но течението е един от най-ефективните методи за моментално охлаждане. Ако е необходимо, излезте на площадката пред апартамента, докато правите течение и след 10 минути се върнете да затворите всички врати и прозорци. Температурата драматично ще се е понижила.

Течението е и единственият начин да охладим и колата си бързо, когато сме паркирали на открито и не можем да си позволим да държим срещуположните прозорци пуснати. Достатъчно е да отворите една от вратите широко, а срещуположната да я движите като махало. Ако го правят двама души, времето за охлаждане намалява.