Една от най-големите световни загадки - къде се намира изчезналата през 1945 г. Кехлибарена стая, оценена на над 300 милиона долара, може да бъде разкрита всеки момент.

 Кехлибарената стая е шедьовър на изкуството от 18-ти век, изработена от германски и датски майстори по поръчка на пруския крал Фридрих I. Синът на Фридрих - Вилхелм, я подарява на руския принц (по-късно цар) Петър I през 1716 г. Той я инсталира в лятната си резиденция в Царско село (сега Пушкин).

Стаята всъщност представлява колекция от кехлибарени пана за декорация на стени, пише vokrugsveta.ua. Освен кехлибар, там има и злато. Тя е допълвана и реставрирана няколко пъти, тъй като кехлибарът понасял зле екстремните температури и теченията. Последната мащабна реставрация на Кехлибарената стая започва през 1941 г., но Втората световна война осуетява нейното завършване.

През април 2020 г. полски водолази от групата Baltictech изследват дъното на Балтийско море и откриват останките на седем кораба. Едва през септември те успяват да ги разгледат обстойно и се оказва, че част от тях принадлежат на кораба "Карлсруе". Това е последният кораб, който напусна пристанището в Кьонигсберг (Калининград) преди завземането на града от съветските войски през 1945 г.

Става дума за операция "Ханибал" - една от най-големите в историята евакуации на хора и имущество по море. Тя продължава от януари до май 1945 г. През този период от обкръжената Източна Прусия са изведени над два милиона цивилни. Някои от корабите са атакувани от съветски подводници и потъват. Сред тях е и "Карлсруе".

"Карлсруе" отпътува от Кьонигсберг на 12 април 1945 г. На борда му има 1083 бежанци и 360 тона товар. На следващия ден, 13 април, корабът потъва. Само 113 души успяват да се спасят.

Водолазите са открили останките на Карлсруе на дълбочина 88 метра, на няколко километра северно от крайбрежния град Устка.

"Сред товара открихме военна техника, порцелан и много сандъци с неизвестно съдържание. Ако германците са искали да пренесат Кехлибарената стая през Балтийско море, Карлсруе е бил последният им шанс", казват те.

По време на войната германските войски демонтират Кехлибарената стая и я отнасят в Кьонигсберг. Там следите ѝ се губят. Най-разпространените версии за изчезването на легендарната стая гласят, че тя нарочно е била унищожена, защото не са могли да я изнесат, или е била унищожена случайно при пожар.

Един от немските офицери е взел част от Кехлибарената стая (скрин и пано) по време на евакуацията; през 2000 г. германските власти ги конфискуват и ги предават на Русия. През 2003 г. в Санкт Петербург е завършено копие от Кехлибарената стая, след което е било пренесено в Пушкино.

Сега полските водолази се надяват, че тяхната находка ще помогне да бъде разкрита 75-годишната загадка за изчезването на Кехлибарената стая.

"Всичко това вълнува човешкото въображение. Фактът, че намерихме немски кораб и сандъци с неизвестно досега съдържание на дъното на Балтийско море, може да се окаже важен за цялата история", казва Томаш Звара - един от гмуркачите.