Земетресението продължи почти две минути. Навсякъде имаше прах. 14-етажният жилищен блок пред нашата кооперация се срути, а под руините загина и мой приятел. Гледките бяха ужасяващи. Това разказва специално за Dir.bg Ясин Кардашлар от Адана - един от най-засегнатите градове след опустошителния трус в Турция.

В 4:17 часа местно време 31-годишният Ясин и семейството му спели в апартамента си на четвъртия етаж, когато изведнъж всичко започнало да се люлее. 

"Чух ужасен шум, навсякъде имаше прах. Погледнах през прозореца и блокът пред нас го нямаше. Хората бягаха, тези от първия етаж бяха излезли навън. Това направихме и ние - станахме от леглата и слязохме долу", спомня си младият мъж.

А когато излезли извън блока, били покосени от смразяващата гледка - сградата пред техния блок се била срутила, а самото падане на конструкцията нанесло и щети на първите три етажа от кооперацията, в която живеят.

"Нямаше го - само руини. От полицията казаха, че от всички, които са били в този блок, са оцелели само 3-4 души. Намерени са други 20 - всичките са мъртви. От нашия блок има загинало дете - спяло е в близост до мястото, където е разрушен и нашият блок", разказва Ясин, а, за съжаление, негов приятел също се оказва мъртъв под руините на падналата след земетресението сграда.

Специално за Dir.bg 31-годишният жител от Адана изпрати снимки и видеа от спасителните акции, които в момента протичат около неговия жилищен блок. На кадрите се вижда как кооперацията е разрушена до третия етаж, а сградата пред нея е напълно срутена.

Ясин Кардашлар и семейството му са живи и здрави, а сега са се настанили временно при приятели извън града, защото според специалистите апартаментът им вече не е годен за живеене. Междувременно местните власти са отворили училища и спортни салони, където останалите без домове да намерят подслон. От общината са осигурили храна, както и санитарни принадлежности.

Снимка: Ясин Кардашлар

"В центъра на Адана има 24 срутени сгради. По новините казаха, че загиналите само в града са 146 души, а ранените - 2600", отбелязва още Ясин.

По думите му съгражданите му се нуждаят от подслон, одеяла, обувки и средства, с които да възстановят домовете си. 31-годишният турски гражданин се обръща и към българите, към които таи топли чувства, тъй като е живял за кратко в София и е успял да посети и други градове у нас.

Снимка: Ясин Кардашлар

"Надявам се, че тази ситуация няма да се повтори отново, никой не заслужава да премине през това. Трябва да сме обединени и сплотени в тези трудни дни. Сигурен съм, че българите ще ни подкрепят. Ще бъдем много признателни, ако говорят с нашите спасителни служби и организират помощ за пострадалите градове. Оценяваме, че вече има ваши спасители в нашия град и ви благодарим предварително за всичко, което ще направите за нас", обръща се към българските граждани Ясин.

Снимка: Ясин Кардашлар

Обстановката в Адана след опустошителното земетресение все още е усложнена. Полицаи, пожарникари и доброволци продължават издирвателните акции за хора, останали под срутените сгради.

Освен в училища и спортни салони, за гражданите без дом са създадени палаткови лагери, част от които са разположени в парковете в града.

По информация на БТА от сутринта до обедните часове българските спасители са претърсили три обекта от общо 11 рухнали сгради в Адана. Сотир Лазаров, който е доброволец, е заявил пред български журналисти, че под отломките има затрупани между 20 и 30 души, но до момента търсенето не дава резултат.

Малко по-рано Dir.bg публикува материал, в който са събрани начините, по които може да дарите за бедстващите след труса в южната ни съседка.

До момента официалните данни сочат, че загиналите в Турция и Сирия са около 5000 души, а над 14 000 са ранени. Спасителните операции продължават, а президентът Ердоган обяви едноседмичен национален траур и тримесечно извънредно положение в засегнатите от труса окръзи.