Когато колелото на следизборната рулетка спря да се върти, вместо разпокъсан и невъзможен за сглобяване кабинет, втората седмица след вота ни посреща с опасно чист хоризонт. За пръв път в новата история на Народното ни събрание евентуално правителство може да бъде подкрепено от абсолютно всички парламентарни групи. При това в условията на рядък антагонизъм - не само между нови и стари, а и вътре в самите редици на двата лагера. Но най-тихо на фронта е преди атаката.

Всички обичат Слави Трифонов

Как и защо се стига до това разположение на силите, без провеждането на нито една официална консултация между претендентите за властта?

Началото постави Борисов

Първи ход в парламентарния шахмат направи Бойко Борисов. Макар и под формата само на 10-има "дежурни депутати", символичната благословия от ГЕРБ успя да прехвърли топката в полето на Слави Трифонов. Така, от възможно най-комфортната спрямо обстоятелствата зона, премиерът ще наблюдава на завет как всяко грешно решение в бурята около новия кабинет ще възстановява частица от имиджовите му щети по време на протестите.

Прегръдката на ДПС

Обявената от Мустафа Карадайъ подкрепа за кабинет на новите партии в парламента, но без участие с министри, върна спомена за отровната прегръдка на ДПС - тази, която не искат, но без която не могат. В каква позиция поставя тя Слави Трифонов? Отговорът дойде с пускането на първа опозиционна кръв в редиците на "Изправи се! Мутри вън!" още в деня, преди да бъде оповестена.

В плен на лидера

Готовност за подкрепа от БСП изглежда изцяло подвластна на дегенеративните процеси в червените редици. Още преди изборите Корнелия Нинова се постави в изолация от новите опозиционни сили, като самият Слави Трифонов обяви, че я вижда от другата страна на барикадата. Въпреки това сега тя търси печеливша карта, която да я измъкне от темата за най-големия електорален срив в историята на социалистическата партия. Отговорът дойде от един от поддържащите я доскоро другари - Крум Зарков. Той се обяви против подкрепа за Трифонов, призовавайки съпартийците да запазят достойнство.

"Демократична България" - целувка с половин уста

От думите на съпредседателя от ДСБ Атанас Атанасов стана ясно, че те са готови да участват в правителство, подкрепено от БСП и ДПС, но не и съставено с мандат на някоя от двете партии, а Владислав Панев от "Зелените" уточни, че всичко зависи от заложените политики на бъдещия кабинет. Силният човек - Христо Иванов от "Да, България", обаче пази мълчание, а като за последно обяви, че е "силно скептичен" към вариант, предложен от "Има такъв народ", и "най-вероятно вървим към нов парламентарен вот".

"Изправи се! Мутри вън!" - за кожата на Борисов!

От "Изправи се! Мутри вън!" нееднократно заявиха, че са готови на всичко, за да предотвратят кабинет "Борисов-4" и подкрепа за правителство на Слави Трифонов е естествен инструмент за постигане на целта. Самото споменаване за министерски места и подкрепа от БСП и ДПС обаче беше достатъчно, за да покаже колко различно става всичко, когато картите бъдат сложени на масата. Това, около което лидерите на коалицията остават сплотени, е, че нов вот може да има смисъл единствено при ревизиране на сегашното изборно законодателство.

И за слепия е видно, че пътят на евентуалния кабинет "Трифонов" може да е постлан с добри намерения, но по него са заложени капани. На ГЕРБ им е нужен миночистач, на ДПС - нова хранителна среда, на БСП - чужда слава, на ДБ - съюзник, който да бъде победен при нови избори, а на "Изправи се! Мутри вън!" - инструмент за отстраняването на Бойко Борисов.

Новата седмица започва с различни варианти, предложени на Слави Трифонов от политолози и анализатори - съставяне на кабинет от редиците на "Има такъв народ", правителство с нови надпартийни млади лица от чужбина с престижно образование, управление на малцинството представителите на другите опозиционни сили и съответно поделена отговорност.

Връщане на мандата пък ще прехвърли горещия картоф в ръцете на президента Радев, който да лавира между вражеските настроения от ръководството на БСП, нуждата от червен електорат за евентуален втори мандат и отговорността за насрочване на нови избори по никое време.