Днес е денят, в който встъпва в длъжност новият 46-и президент на САЩ Джоузеф Байдън, но той ще бъде съвсем различен. Тържественото събитие ще се състои в опустяла столица, поставена под засиленото наблюдение на разположените в града военни. В такава обстановка ще положат клетва новият държавен глава Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, предаде Франс прес.

Жителите на Вашингтон са приканени да си останат у дома и да наблюдават по телевизията и онлайн церемонията по встъпване в длъжност, за да не се излагат на никакви рискове, свързани с епидемията от КОВИД-19.

Всички снимки от подготовката за церемонията ВИЖТЕ ТУК >>

Другият голям отсъстващ от церемонията ще е досегашният президент Доналд Тръмп. Когато Джо Байдън полага клетва, той ще е напуснал Вашингтон и вече ще е в своя клуб "Мар-а-лаго" във Флорида. Така Тръмп ще стане първият президент след Андрю Уилсън през 1869 г., отказал да присъства на клетвата на приемника си.

Традицията повелява сутринта преди церемонията досегашният президент и първата дама да приветстват новия държавен глава и следващата първа дама, а след това всички заедно да отидат на Капитолийския хълм. Това няма как да се случи сега.

Снимка: БТА/АП

Разграничавайки се от Тръмп, досегашният вицепрезидент Майк Пенс обаче ще бъде на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън.

От 1937 г. церемонията по встъпване в длъжност на президента на САЩ се организира на 20 януари. Преди това избраните през ноември предишната година президенти са встъпвали в длъжност на 4 март. През 1933 г. обаче конституцията на САЩ е променена и сега гласи, че мандатите на президента и вицепрезидента приключват в 20-ия ден на януари след годината на изборите.

Снимка: БТА/АП

Независимо дали са избрани нов президент и вицепрезидент, или е преизбран действащият президент, той или тя трябва тържествено да повтори президентската клетва, която се чете от съдия от Върховния съд пред Капитолия във Вашингтон.

В конституцията е залегнала и четиригодишната продължителност на мандата, още от времето на Джордж Вашингтон, който встъпва в длъжност на 30 април 1789 г. в Ню Йорк.

След като полага клетва, президентът изнася реч, в която очертава главните си цели. Церемонията протича на открито - в студ и пек, в дъжд или сняг.

В предишни години, когато я нямаше заплахата от новия коронавирус, след церемонията по встъпване в длъжност имаше парад по "Пенсилвания авеню" до Белия дом (разстоянието е около 2 км), както и развлекателни събития, тържества и вечерни балове.

Снимка: БТА/АП

Тази година Байдън ще бъде придружен от Капитолия с военен ескорт до Белия дом, а по телевизията ще се излъчи "виртуален парад". Официалният съвет към американците е да гледат церемонията у дома тази година.

Повече от 20 000 национални гвардейци, военни резервисти патрулират въоръжени във Вашингтон. Поставени са заграждения и бетонни блокове, за да бъдат защитени знакови сгради като Белия дом и Капитолия и да бъдат блокирани основни пътни артерии. Ветерани от войната в Ирак казват, че центърът на Вашингтон приличал на Зелената зона в Багдад.

Снимка: БТА/АП

Огромната зелена площ, която се простира от монумента на Линкълн до Капитолия, ще бъде затворена за граждани. По традиция именно там се събират хиляди американци, за да поздравят новия си президент.

Вместо това ще има "поле от знамена" - близо 200 000 флага ще представляват гражданите, които не са могли да присъстват на полагането на клетва. Американската полиция, която ще е в повишена готовност в този исторически ден, многократно предупреди, че има реални заплахи от нови въоръжени атаки от крайно десни групи.

Снимка: БТА/АП

Байдън планира до голяма степен виртуална церемония по стъпване в длъжност, за да не се превърне столицата в огнище на зараза с коронавирус. Още от началото на мандата си Байдън иска да подчертае разликата с този на Тръмп, чиито привърженици отказват да носят предпазни маски и се противопоставят на повечето мерки за защита от пандемията.

Затова встъпването в длъжност на новия държавен глава повече от всякога ще бъде телевизионно събитие. След полагането на клетва, Байдън ще произнесе традиционното обръщение при встъпване в длъжност.

Снимка: БТА/АП

Звездата на поп музиката Лейди Гага ще изпее химна, след което ще има изпълнение на латино звездата Дженифър Лопес.

В следобедните часове е предвидено Байдън да положи венец на Гроба на незнайния войн в националното гробище в Арлингтън. На тази церемония ще присъстват трима от предшествениците му със съпругите си - Джордж Буш младши и съпругата му Лора, Бил и Хилари Клинтън, Барак и Мишел Обама.

Снимка: БТА/АП

На връщане кортежът на 46-тия президент ще спре на неколкостотин метра от Белия дом и Джо Байдън ще влезе пеша в новия си дом. А после вероятно ще обяви първите си президентски решения, като подпише поредица от укази, които да дадат тласък на началото на мандата му.

Вместо традиционните балове и концерти, които обичайно президентската двойка организира във Вашингтон, вечерта ще премине в телевизионен формат - ще има специално предаване с водещ актьора Том Ханкс, по време на което Джо Байдън и Камала Харис ще направят изявления.