Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с премиера на Чехия Петър Фиала, председателстващ Съвета на Европейския съюз (ЕС), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на разговора Петър Фиала потвърди подкрепата за България и Румъния за приемането им в Шенген без допълнително забавяне. Чешкото председателство на Съвета на ЕС продължава до края на годината, като един от основните приоритети е разширяването на Шенгенското пространство.

Българският президент приветства конструктивния подход на Чешкото председателство по темата и изрази очакване за положителен резултат за присъединяване на България към Шенгенската зона до края на годината. Констатациите на инспекциите, които се осъществиха наскоро по покана на България и Румъния, бяха положителни и потвърдиха нашата готовност за присъединяване, заяви Румен Радев.

Петър Фиала потвърди успешните резултати на България от двете посещения и заяви пълната подкрепа на Чешкото председателство за едновременното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенгенската зона до края на годината.

На 16 ноември Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

На 18 ноември австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, предаде ДПА, цитирайки вестник "Курир".

В Шенгенското пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.