Очаквам президентът Румен Радев със следващото служебно правителство да приеме една много по-умерена линия, която според мен би била много по-полезна за държавата. Очаква ни отново много раздробен парламент. От гледна точка на това, че ДБ и ПП фактически вече имат припокриваща се политическа линия, би могло да се очаква да има и сливания. По този начин те биха могли да претендират за първа политическа сила. Голямата въпросителна е кой ще може да състави мнозинство от 121 депутата и дали ще бъдат преодолими гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Това коментира в интервю за Dir.bg политологът и социолог от "Сова Харис" Васил Тончев. 

- Днес стана ясно, че БСП връща мандата неизпълнен в четвъртък. Президентът призова БСП да спазят Конституцията при опита за реализиране на третия мандат. В отговор Корнелия Нинова опита да го задържи възможно най-дълго. Как тълкувате събитията от последните 10 дни?

- Зависи от коя гледна точка. Аз мисля, че тук президентът направи няколко точни хода, с които очевидно искаше да развърже ситуацията. Единият беше, че даде мандата на БСП, тъй като беше ясно, че Корнелия Нинова ще направи най-сериозни усилия да бъде направено мнозинство. Според мен това беше отговорно решение, тъй като бе единствената възможност да се направи един реален опит за правителство. Макар че малко наивно беше да се смята, че "Има такъв народ" ще се впишат пак в контурите на една четворна коалиция. Факт е, че с поставянето на кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, там знаем тяхното поведение е последователно, не биха допуснали това. И от тук следват и всички последващи събития, продиктувани от тяхна страна. 

Другото желание на президента беше максимално, ако не стане, да се върви към нови избори към служебно правителство, тъй като очевидно държавата не може да стои без работещи институции в тази сложна ситуация. 

Извървя се по цялата процедура и видяхме, че Корнелия Нинова не успя да сглоби мнозинство по т.нар. мега нова програма. Тук вече всичко е ясно. Отиваме на служебно правителство и нови избори, както президентът беше казал, най-вероятно на 2 октомври. 

- Очертават ли се отсега нови коалиции? В дясното пространство упорито се коментира хипотезата за обединение на ПП с ДБ.

- Със сливането всичко приключи в този парламент. От гледна точка на това, че ДБ и ПП фактически вече имат една припокриваща се идентична политическа линия, би могло да се очаква да има и сливания между тях. По този начин те биха могли да претендират да застанат и като първа политическа сила. Но големият въпрос ще бъде друг - дали гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", събрани съвкупно, ще могат да бъдат преодолени за направа на мнозинство извън тези три партии. Т.е. дали тези три партии на следващите избори ще имат 121 депутати, дали ще имат повече или по-малко, когато ще се получи възможност да се направи една подобна коалиция на тази, която управляваше досега. 

Според социологическите данни нещата са на кантар и всичко ще бъде въпрос на политическа предизборна борба. 

- Някои критици определиха сагата с третия мандат като предизборна кампания на гърба на Конституцията, други - като загуба на време. Виждате ли някаква полза от този последен политически ход?

- Така е. Ние фактически се намираме в предизборна обстановка не от скоро. И за съжаление, което предполагаше вземане на решения с много кратък хоризонт и с някакви дивиденти за ухажване на общественото мнение. За съжаление нещата стоят по този начин. 

- Кой носи отговорност за влизането в нова изборна спирала?

- Ситуацията е такава. Няма го политическия проект и политическия лидер, който би могъл да наложи друга линия, която е много по-отговорна, много по-дългосрочна и която да води до най-острите проблеми в държавата. 

- Какво очаквате от състава на четвъртия служебен кабинет на Румен Радев?

- Очаквам да приеме една много по-умерена линия, която според мен би била много по-полезна за държавата. Вие знаете, че и в Европа се води една полемика между двете крайности. Едната е да има много по-умерена, по-неутрална политика, която примерно да доведе войната в Украйна до бързи преговори. Другата е да се води войната, докато Украйна победи, и изтласкването на руските сили и Украйна да има по-добри позиции. Но според мен втората линия води до много по-жестока конфронтация и е под много голям въпрос дали това изобщо е възможно. А това ще доведе до много голяма разруха не само в Украйна, а и в цяла Европа в икономически план. Линията на президента е към неутралната позиция към това нещата да вървят към преговори и това води до редица решения включително това с "Газпром", газа, оръжията и т.н. 

- Но не се ли конфронтира Радев с всички политически сили в този парламент? 

- Аз мисля, че той е твърде разочарован от това накъде тръгнаха под ръководството на Кирил Петков и Асен Василев. Мисля, че много бързо разтрогнаха връзката с него и пренебрегнаха неговите желания и виждания. В момента той е отдалечен от всички основни политически субекти, които бяха в този парламент. Но това пък от друга страна му дава възможност от дистанция и по-безпристрастно да налага своите виждания и политики. 

- Какво показва Вашата социология, от какви позиции влизат партиите изборите за 48-о НС? ГЕРБ ли е големият печеливш и има ли въобще такъв?

- Очаква ни пак много раздробен парламент. Не се очертава никой да е големият печеливш. Според социологическите данни системните партии имат известно предимство на базата на очакваната ниска избирателна активност да получат някакъв бонус, като по-голямо присъствие, имам предвид ГЕРБ, БСП, ДПС. За ИТН данните показват, че са под чертата. Според мен е нормално, че те веднъж не съставиха правителство и втори път провалиха работещо правителство, така че там неминуемо разочарованието на хората ще е голямо. Данните за партията на Стефан Янев сочат, че тя влиза в парламента на мястото на ИТН. Поведението на "Български възход" обаче е малко вяло, не е активно, особено що се отнася до най-големите проблеми в страната. Тяхната позиция остава скрита, неясна за обществеността. Не мисля, че могат да достигнат нивата, които бяха достигнали ИТН, но се очертава да присъстват в следващия парламент. И пак казвам - голямата въпросителна е кой ще може да състави мнозинство от 121 депутата и дали ще бъдат преодолими гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". При "Възраждане" има известно повишаване на одобрението, тъй като те са единствената проруска партия в страната, която взема такива позиции и пак това е една ниша, която е ограничена. Ясно е, че с тях няма никой, който да иска да работи, но присъствието им НС ще бъде увеличено. 

Това, което засичаме в данните, е, че има известен прилив на гласове от ПП към ДБ. На предишните избори беше обратно движението, сега като че ли хората се преориентират към по-традиционната партия. Логично е да има сливане при положение, че ПП се измести плътно в дясното пространство, с което, разбира се, отваря полето в политическия център, което дава известни възможности на Стефан Янев и на ГЕРБ да се опитат да си възвърнат авторитета, а това е най-важният електорат, който обикновено се колебае за кого да гласува и гласува по избор не само по някакви предварителни симпатии.

- Според вас кое бе по-доброто за България - да бъде съставено правителство сега или да се отиде на предсрочни избори? 

- Според мен в програмата имаше доста позитивни неща, които трябва който и да е следващ управляваш да поеме и да работи за тях. Но в случая беше невъзможно. Не можеш да управляваш без мнозинство в парламента, да осъществиш такава програма и да взимаш такива отговорни решения. Това беше просто една илюзия, която се оказа, че е несъстоятелна.