Американският президент Джо Байдън се очаква скоро да оповести стратегията си по отношение на Китай и се увеличават призивите за публично и ясно поемане на ангажимент за военната защита на Тайван в случай на китайска агресия.

Тайван, който е с население от 23 милиона души, е възприеман от Китай като негова разбунтувала се провинция, върху която един ден трябва да бъде възстановен китайският контролът, ако се налага - и със сила. Съединените щати, които признават Пекин през 1979 г., запазват отношенията си с Тайван и продължават да са най-сериозният му военен съюзник.

Американски закон задължава Съединените щати при конфликт да оказват помощ на острова, но САЩ от десетилетия водят политика на "стратегическа неяснота", въздържайки се да заявят ясно какви обстоятелства биха ги накарат да се намесят с военна сила, за да защитят Тайван.

С тази политика се преследва двойна цел: да не се провокира Пекин, който може да види в нея претекст за възприемането на по-агресивна политика по отношение на Тайван, и да не се насърчава тайванското правителство официално да обявява независимост, което би довело до конфликт.

Тази неяснота досега дава възможност за известна стабилност в региона, но имайки предвид нарастващата агресивност на Пекин, някои експерти, сред които и влиятелният председател на Съвета по външни отношения Ричард Хас, смятат, че "е дошло време Съединените щати да водят политика на стратегическа яснота".

Джо Байдън следва "ясно да заяви, че Съединените щати ще реагират при каквато и да било употреба на сила от Китай срещу Тайван", написа Хас в статия, публикувана през септември в сп. "Форин рилейшънс".

Впоследствие дебатът се разрасна. "Неяснотата се тълкува от Пекин като сигнал, че ангажиментът на САЩ към региона е поставен под съмнение. Яснотата ще изпрати противоположния сигнал", обясни по-наскоро Мишел Лоуи, офицер от американския военноморски флот и изследователка в Чикагския съвет за глобалните въпроси.

"Дълбоко дестабилизиращ" ход

На фона на зачестилите нахлувания на китайската авиация в идентификационната зона на военновъздушната защита на Тайван американските военни се опасяват от изненадваща инвазия на китайската армия и критикуват липсата на яснота от страна на американските управляващи.

Бившият командир на американските сили в Индийско-Тихоокеанския регион адмирал Филип Дейвидсън заяви през март в Конгреса, че е възможно Китай да предприеме инвазия в Тайван "през следващите шест години" и отбеляза, че концепцията на стратегическата неяснота "следва да бъде преразгледана".

Две седмици по-късно приемникът на Дейвидсън, адмирал Джон Акилино, не се ангажира с правенето на прогнози за графика на евентуалната китайска инвазия пред американските сенатори, които активно се включиха в дебата. Акилино обаче изрази готовността си да обсъди с министъра на отбраната Лойд Остин "потенциалните рискове и ползи от промяна на политиката".

Други съветници на Джо Байдън са по-резервирани, като например директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, която миналата седмица, по време на изслушване пред сенатската комисия по въоръжените сили, бе попитана за евентуалните последици, до които би довела подобна промяна на стратегията.

"Китайците ще оценят това като дълбоко дестабилизиращ" ход, отговори тя. "Мисля, че това ще засили мнението на китайците, че САЩ са решени да попречат на увеличаването на мощта на Китай, включително и със сила, и че това вероятно ще накара Пекин да атакува американските интереси по света", изтъкна Хейнс.

Освен това правителството на Тайван може да реши да обяви независимост, особено имайки предвид, че репресиите в Хонконг допринасят за затвърждаване на позицията на Тайпе по този въпрос.

Иска ли Джо Байдън да изостави политиката на неяснота? Съветникът му по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан миналата седмица като че ли се изказа в противоположния смисъл на конференция, организирана от мозъчния тръст Институт "Аспен".

"Оставаме верни на китайската политика, за която от десетилетия има консенсус между републиканските и демократическите правителства: противопоставяме се на всякакви едностранни изменения на статуквото. Изразихме това както пред Китай, така и пред Тайван", изтъкна той.

Превод: Божидар Захариев, БТА