Тайванските военновъздушни сили (ВВС) бяха вдигнати по тревога за втори пореден ден, след като 11 китайски бойни самолета извършиха учения в близост до контролирани от Тайпе острови в оспорваното Южнокитайско море, предаде Ройтерс, като цитира изявление на министерството на отбраната.

Пекин смята Тайван за своя територия и през последните месеци изпрати неведнъж въздушни сили в югозападната част на зоната за идентификация на тайванската противовъздушна отбрана, предимно около островите Пратас.

В петък 9 китайски бойни самолета прелетяха край островите Пратас. Тайванското министерство на отбраната съобщи, че вчера покрай островите са прелетели 11 самолета - 8 изтребителя, два бомбардировача Н-6, способни да пренасят ядрени оръжия, както и самолет за борба с подводници. Те са били придружавани и от военноморски сили.

Тайванските ВВС са предупредили китайските самолети да напуснат и са разположили ракетни системи, съобщи министерството.

Засега няма коментар от страна на Пекин. Вчера говорител на Държавния департамент на САЩ повтори призива на Вашингтон към Китай "да спре военния, дипломатически и икономически натиск върху Тайван" и вместо това да започне реален диалог с "демократично избраните представители на Тайван", отбелязва Ройтерс.