Китай втвърди тона си към Тайван на фона на засилена напоследък военна активност край острова и предупреди, че "независимост означава война", предаде Ройтерс.

Тайван, който е смятан от Китай за негова територия, съобщи, че многобройни китайски изтребители и бомбардировачи са навлезли в югозападната му зона за военновъздушно опознаване, което накара Вашингтон да призове Пекин да престане да оказва натиск върху Тайван.

Китай смята, че демократично избраното правителство на Тайван придвижва острова към декларация на формална независимост, въпреки че президентката на Тайван Цай Ингвен многократно е заявявала, че страната й вече е независима държава под официалното си име Република Китай.

Запитан за скорошните действия на китайските военновъздушни сили, говорител на китайското министерство на отбраната заяви, че те са "необходими действия в отговор на настоящата ситуация със сигурността в Тайванския проток и за защита на националния суверенитет и сигурност".

Той ги определи като отговор на външно вмешателство и на провокации на силите, които се стремят към независимост на Тайван. Говорителят каза, че "шепа" хора в Тайван се стремят към независимост и предупреди, че "тези, които си играят с огъня, ще се опарят, а "тайванската независимост" означава война".