Към днешна дата новият коронавирус все още не е пренесен в България, но проблемите, свързани с него вече са тук. Липса на достатъчно предпазни маски, спекулативни цени на наличните, отсъствието на законови рамки за препоръчваната карантина и истерията в социалните мрежи са бич, който все по-болезнено нанася своите удари.

Маските - криза и спекула

Здравните експерти отдавна обясниха, че маските не гарантират успешно противодействие срещу коронавируса. Въпреки това през последния месец търсенето рязко се увеличава, а пропорционално с това наличността спада. В някои аптеки те са изчерпани, а в други цените на последните налични се повишават с всеки изминал ден.

Сигнали за спекула идват ежедневно от различни области на страната, като най-стряскаща звучи информацията за 35 лева, поискани във Варна. Тук е мястото да припомним опита в родината на новия коронавирус - Китай. В края на януари, заради шесткратно увеличение на цените на маските, аптека в Пекин беше глобена с 434 530 долара (3 млн. юана).

Именно Китай обаче е истинската причина за дефицита на предпазни средства, тъй като страната е най-големият производител на маски в света. Извънредните мерки, които азиатският колос взе срещу епидемията, включиха затваряне на фабриките без предупреждение, а оттам - спиране на износа и липси в глобален мащаб.

Недостигът за масова употреба обаче е по-малкият проблем. Далеч по-притеснителна е кризата с наличността в болниците.

В някои от големите здравни заведения вече се използват маски с връзки, тъй като далеч по-удобните с ластик са на изчезване. Остава отворен въпросът какво става, когато и те свършат. Той стои най-вече пред критичните отделения, като реанимации, хирургии и трансплантации, където всяка една бактерия може да отнеме човешки живот.

Що е доброволна карантина и има ли почва у нас?

Първата работа на Националния щаб срещу коронавируса беше да препоръча 14-дневен карантинен период за всички, които се връщат от рискови зони, както и отмяна на събитията на закрито. Това обаче отвори нов проблем. Редица организации предупредиха, че въпросът има нужда от допълнителна регламентация.

"Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през което тя е наложена, се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение", заявиха от КНСБ. Според синдиката призивът за "доброволно" поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за "доброволна" изолация, по преценка на физическото лице. Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи.

Очакванията за ползотворни резултати от предложената мярка се сринаха напълно след обяснението на здравния министър. Във вторник вечерта Кирил Ананиев заяви, че т.нар. доброволна карантина на хората, които се връщат от рискови райони, на практика ще бъде за тяхна сметка - за нея няма да се дава болничен, а ще трябва да се ползва платен или неплатен отпуск. Според него за пристигащите от рискови зони без симптоми на коронавирус няма нормативно основание да се издаде болничен. Затова ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

Икономиката, глупако!

Фразата "Икономиката, глупако", която Джеймс Карвил съчини за президентската кампания на Бил Клинтън през 1992 година, вече пулсира в червено и на българска земя. Въпросът със засегнатия стокооборот с най-голямата жертва на коронавируса в Европа - Италия, вече е плод на задълбочени коментари. Но тепърва ще се разгаря дискусия по призива на Националния щаб за отмяна на събитията на закрито. Коя е нормативната уредба, която ще изпразни всички киносалони в страната, опери, театри, конференции и т.н.? Само в Зала 1 на НДК за следващите седмици са продадени билети за няколко грандиозни концерта - на Ал Бано и Ромина Пауър, на Ара Маликян, на Ричард Маркс.

Спортът също не трябва да остава на заден план. По информация на Dir.bg и без това недостатъчните приходи от зрители на стадионите ни могат да ударят абсолютното дъно заради инициативата за футболна карантина с мачове от следващите няколко кръга на първенството при закрити врата. Черешка на тортата е завръщането на Лудогорец от най-опасния район в Италия - област Ломбардия, където в четвъртък българският шампион излиза срещу миланския Интер в мач-реванш от турнира Лига Европа. Така футболистите попадат в обхвата на 14-дневната карантина, която би трябвало да отложи следващите им 3 мача и така да разбърка напълно календара на вътрешното първенство.

Истерията във Фейсбук

Ако до вчера опитите на държави като Китай да ограничават достъпа до социалните мрежи бяха приемани за тоталитарен диктат, днес те стават все по-лесно обясними. Причина за това е коронаистерията във Фейсбук, която превърна в няколко поста в новинарски хит.

Първо млада жена се оплака, че желанието й да бъде проверена за коронавирус "за всеки случай" след завръщане от Италия е отхвърлено от няколко държавни болници, а след това друг потребител обяви, че на летището никой не проверява никого с термокамера. Изводът и от двата поста насади апокалиптично усещане за липса на всякакви защитни механизми и беше мултиплицирано от редица медии.

При всякакви въпроси и колебания, на разположение е горещ телефон - 02 807 87 57. Не забравяйте думите на главния здравен инспектор Ангел Кунчев и директора на Александровска болница Костадин Ангелов.

За да не се поддавате на паниката, е важно:

 1. Термокамерите на Летище София работят от разстояние и са насочени към гишетата за документи, където пристигащите се събират на едно място. Това че преминаваш, без да те спират, не означава, че не влизаш в обсега на устройствата.
 2. Изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус НЕ се прави по желание, защото имаме някакви съмнения или ни е страх.
 3. Изследването на пациенти за коронавирус се назначава задължително и само от лекар при наличие на определени критерии и само тогава е БЕЗПЛАТНО.
 4. Изследване на пациенти, самоназначили си изследването, НЕ се правят по гореописания ред, защото в света вече има недостиг на тестове за верификация на евентуална инфекция с COVID-19, а ненужното им изразходване би затруднило ефективната борба с евентуално разпространение на болестта на територията на България.
 5. Изследването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е. ще даде фалшиво отрицателен резултат, затова не си самоназначавайте изследвания, защото допускате, че може да сте заразени.
 6. Цялата необходима информация за заболяването е налична на страницата на Министерство на здравеопазването
 7. България е предприела всички необходими мерки за контрол на разпространението на инфекцията
 8. Заразяването с коронавирус не означава задължителна смърт. В света има излекувани хора
 9. В света има много по-опасни инфекции от тази, които светът преживя( напр. Ебола вирусът)
 10. Стриктно спазвайте указанията на здравните власти и не влагайте емоция или творчество в поведението си, а само ДИСЦИПЛИНА;
 11. Световната здравна организация (World Health Organization (WHO)) посочва няколко начина за намаляване на риска от заболяване с коронавирус (COVID-19).

Това са:

 • Миене често на ръцете!
 • Избягване докосването на вашата уста/нос
 • Избягване на хора със симптоми на грип
 • Търсене на ранна медицинска помощ при развитие на симптоми
 • Избягване консумация на сурово/живо месо
 • Информирайте вашия лекар за вашите пътувания

Вероятността коронавирус COVID-19 да дойде в България е голяма, но няма място за паника. По-смъртоносен от него е сезонният грип!