Напрежението между Русия и САЩ расте, особено в светлината на скорошните събития - мащабната кибератака срещу Съединените щати. САЩ трябва да се защитят и да реагират. Но трябва да помним също, че отношенията между САЩ и Русия имат по-дългосрочна перспектива. Това заявява в обширно интервю за "Независимая газета" посланикът на Вашингтон в Москва Джон Съливан, предава БТА.

"Мога да кажа със сигурност - и знам, че същото каза и държавният секретар Майк Помпейо, известно ни е, че някои подразделения на руското правителство са обръщали голямо внимание на киберструктурите на САЩ и един вид са ги атакували и тези атаки не са били ограничени само до изборите. САЩ са извънредно разтревожени по този повод. Това е изключително важен въпрос, така го възприема и правителството на САЩ", коментира американският дипломат предполагаемата руска хакерска атака срещу федерални агенции на САЩ.

Посланикът на САЩ нарича Украйна "основен препъникамък в дискусиите" между НАТО и Русия. Признавайки "нашата неспособност да постигнем напредък в решаването на трудните въпроси за Донбас, Крим и т. н.", Съливан изтъква, че "няма никакви оправдания" страните да се откажат от преговори по тези проблеми и казва, че евентуалният прогрес "ще доведе до по-значителни преговори с НАТО".

Предстоящата смяна на президентите в САЩ няма да даде на Украйна никакви инструменти за влияние върху Русия, за връщане на Крим под контрола на Киев. Това заявява пред "Комсомолская правда" политологът от полуострова Владислав Ганжара.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски каза в интервю за американско издание, че благодарение на добрите отношения между избрания президент на САЩ Джо Байдън и властите в Киев те ще могат с лекота да уредят конфликта в Донбас и да върнат Крим в състава на Украйна, припомня вестникът.

Колкото до ситуацията в сепаратистки Донбас, подобни "близки връзки" може обратното "да предизвикат поредна фаза в изострянето" на конфликта, смята кримският експерт.

Официалните структури в Русия естествено отричат изобщо да са замесени в хакерската атака срещу САЩ. Но аргументите им не изглеждат твърде убедителни. Последиците от кибератаката може да са като тези от хипотетичната намеса на Русия в президентските избори в САЩ преди четири години, се казва в анализ на агенция РОСБАЛТ.

В скорошен доклад военното разузнаване на Чехия твърди, че кибератаките може да доведат до Трета световна война. Дали е така, не се знае. Но Първата световна кибервойна със сигурност е в разгара си, констатира агенцията.

САЩ наложиха санкции на 9 предприятия от руската авиационна промишленост, съобщава "Свободная преса", като цитира РИА Новости.

Посочват се по-специално Обединената авиостроителна корпорация, корпорацията "МиГ", компаниите "Сухой" и "Туполев".

Поредният "черен списък" на американското търговско министерство включва 103 фирми от Китай и Русия, сред които 45 руски компании. Ограниченията обхващат предприятия от ядрения оръжеен комплекс на "Росатом" - САЩ санкционират корпорацията за пръв път от 2014 г., отбелязва вестникът.

Де факто са наказани 41 руски фирми; някои названия в списъка се повтарят, уточнява "Известия". Включени са структури, които според Вашингтон сътрудничат с армиите на Китай и Русия; занапред те не ще могат да купуват редица американски стоки и технологии, пояснява изданието.

Освен фирми в списъка се споменават руското министерство на отбраната, Службата за външно разузнаване и специалният летателен отряд на президента Владимир Путин, допълва онлайн изданието "Медуза".

След кибератаката срещу САЩ експертите по руско-американски отношения, надявали се на поне известно подобрение през мандата на Байдън, разполагат със следните "варианти за кариера: да се застрелят, да си сменят професията или да си строшат компютъра с чук", се казва в коментар на "Московский комсомолец".

Шефът на Американската антидопингова агенция (ЮСАДА) Травис Тайгарт връхлетя с критики Спортния арбитражен съд (САС) заради решението му да дисквалифицира Русия заради допингови нарушения за две години вместо исканите четири, пише изданието в друг материал.

"Русия отново избегна наказание, което да отговаря на престъпленията й", заяви Тайгарт. Според шефа на ЮСАДА МОК и САС се стремят да предразположат Русия, тъй като Москва инвестира големи средства в Олимпийските игри,

Сред най-големите спонсори на Игрите няма руски компании, отговори Джон Коутс, вицепрезидент на МОК и председател на САС.

"Бихме препоръчали на Тайгърт да провери фактите, преди да пристъпи към поредната политическа мисия", цитира го всекидневникът.

Дали с идването на Джо Байдън в Белия дом ще видим второ издание на Барак Обама и рестартиране? Какво ще означава това за отношенията с Русия? - пита се коментатор на "Росийская газета".

"Ако съдим по прецедента - нищо особено. Шумна (но умерено!) дипломатическа и медийна караница между страните с Образ на Врага, в която "губещи" няма и не може да има, има общ политически и пиар бизнес - "нищо лично". А реалните сблъсъци (примерно санкции) едва ли ще са много повече, отколкото днес", предполага журналистът.

Той припомня острите ситуации между Русия и САЩ, свързани с Украйна и Сирия, по време на мандатите на Барак Обама (2008-2016 г.). "Няма основания да чакаме нещо подобно в близките години. Значи толкова по-сигурно е, че отношенията ще си останат в точката на замръзване", прогнозира авторът на московския официоз.