Данните са от експресно телефонно проучване, представително за пълнолетното население на страната, проведено от "Сова Харис" по метода на стандартизираното телефонно интервю в периода 23-25 април 2023 г. сред 1010 български граждани. Изследването е по поръчка на Dir.bg.

Политическата криза, в която се намира страната ни, води до все по-голямо разочарование сред избирателите. Доверието към държавните институции и политическите партии става все по-ниско. Най-популярните политически субекти гравитират около 20% одобрение от всички избиратели, а парламентът спада дори под 10%. На този фон оценката за работата на служебното правителство можем да възприемем като относително добра, след като 29,8% считат, че се справя успешно. Очаквано е в условията на криза негативните оценки да преобладават - 41,6%. Естествено при формиране на тази позиция имат значение и политическите пристрастия.

Графика: Траяна Генчева, Dir.bg

Според общественото мнение, най-висока оценка за работата си получава служебният министър-председател Гълъб Донев - 35,6% считат, че той се справя успешно. В група към него можем да причислим още министъра на младежта и спорта Весела Лечева (30,4%) и социалния министър Лазар Лазаров (30,0%). Доближаващи рейтинга на кабинета според показателя «справя се успешно» са още Иван Демерджиев - министър на вътрешните работи (28,6%), Христо Алексиев - министър на транспорта и съобщенията (27,4%), Асен Меджидиев - министър на здравеопазването (27,0%), Атанас Пеканов - министър по управление на Европейските средства (26,4%), Явор Гечев - министър на земеделието (25,2%).

Графика: Траяна Генчева, Dir.bg

В средата на тази своеобразна класация се намират Иван Шишков - министър на регионалното развитие и благоустройството (24,4%), Александър Пулев - министър на иновациите и растежа (23,6%), Крум Зарков - министър на правосъдието (23,2%), Николай Милков - министър на външните работи (22,8%), Росица Велкова-Желева - министър на финансите (22,4%), Димитър Стоянов - министър на отбраната (22,2%), Росен Христов - министър на енергетиката (21,6%), Сашо Пенов - министър на образованието и науката (21,2%), Илин Димитров - министър на туризма (21,2%).

Графика: Траяна Генчева, Dir.bg

Най-ниско са оценени министри, които отговарят за сфери с по-малко внимание сред широкия кръг избиратели: Найден Тодоров - министър на културата (19,6%), Георги Тодоров - министър на електронното управление (18,8%), Никола Стоянов - министър на икономиката и индустрията (18,6%), Росица Карамфилова-Благова - министър на околната среда и водите (18,0%).

Графика: Траяна Генчева, Dir.bg

Според около една четвърт от избирателите, някои от министрите трябва да останат и в следващия кабинет. Известно е, че ако следващото правителство е редовно, това не може да стане по политически причини. Тази нагласа обаче показва положителна оценка за свършената от служебния кабинет работа.

Графика: Траяна Генчева, Dir.bg

Около една трета от българските избиратели не могат да преценят кой е по-добрият вариант за развитие на страната ни. Натежават мненията, че по-добре е да се излъчи кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС (20,0%). Същият дял (19,6%) избиратели считат, че е по-добре да се проведат нови извънредни парламентарни избори. България да се управлява от кабинет, излъчен от третия мандат, предпочитат 17,0%, а 11,4% считат, че е по-добре правителство да бъде излъчено с втория мандат на ПП-ДБ.

Графика: Траяна Генчева, Dir.bg

Интересни са данните, които показват какви са промените в нагласите на избирателите, ако се стигне до провеждане на нови извънредни парламентарни избори. Ще гласуват за политическа сила, различна от тази, за която са гласували на 02.04.23, 11,8%. Други 11,0% заявяват, че са гласували през април т.г., но на следващи извънредни избори няма да гласуват; 5,8% не са гласували през април, но на следващите ще гласуват. Изводът е, че разочарованията са големи и могат да предизвикат значими размествания при още по-ниска избирателна активност.

Графика: Траяна Генчева, Dir.bg