Президентът на Русия поздрави официално Джо Байдън за изборната му победа, отбелязва печатът в страната. Владимир Путин "обърна страницата в отношенията със САЩ", заявява в заглавие "Комсомолская правда". Дали новата страница ще е по-добра от предишната - зависи от Вашингтон, добавя всекидневникът.

Избирателната колегия на САЩ сложи точка в президентската надпревара. Изненади нямаше - в никой от "колебаещите се" щати нито един електор не тръгна срещу волята на народа и не се вслуша в думите на президента Доналд Тръмп, който повече от месец се мъчеше, но без да представи доказателства, да убеди американците, че му е била открадната победата, пише "Комерсант".

Това обаче според вестника не е "триумф на демократите и на партийната им позиция, а по-скоро триумф на американската държавност", предава БТА.

Оспорвайки изборния резултат, след няколко десетки изгубени дела републиканците се готвят за последен, де факто обречен на поражение бой през януари, когато Конгресът се очаква да утвърди електорските гласове.

В атака ще ги поведе консервативният републикански конгресмен Моу Брукс от Алабама. Най-много обаче да помрачат със скандал оповестяването на победата на Байдън, добавя "Комерсант".

Церемонията на 6 януари ще е труден момент за вицепрезидента Майк Пенс, неизменно демонстрирал от четири години насам лоялност към Тръмп. Той е председател на Сената и преброяването на електорските гласове е негово задължение.

Именно Пенс ще трябва да обяви Байдън и подгласничката му Камала Харис за победители, посочва "Новая газета".

Електорските гласове не означават нищо, докато не ги утвърди Конгресът, а там стига да протестират един конгресмен и един сенатор, за да започнат вътрешни изслушвания и дискусии кои гласове да се зачитат и кои - не.

Демократите обаче имат мнозинство в долната камара, а републиканското мнозинство в горната е разклатено, тъй като най-малко трима сенатори републиканци признават победата на Байдън, се казва в анализ от "Московский комсомолец".

Корабът на Тръмп поема курс към дъното - но всъщност не е кораб, а подводница. Извън обсега на президентските прожектори Тръмп ще се сдобие с далеч по-голяма свобода.

Ще може, например, открито да атакува нелоялни към него сенатори републиканци и да се бори срещу партийните елити. А убеждението на половин Америка, че Байдън е откраднал изборите, силно ще му вгорчи живота на президентския пост.

През 2022 г. се очертават крайно трудни междинни избори за демократите в САЩ, допълва изданието.

"В тази страна всяко действие е театрализирано", но "факти наистина сочат, че така не може да се произвеждат избори", коментира споровете около резултата от вота в САЩ председателят на руския парламент Вячеслав Володин, говорил пред "Росийская газета".

Липсата на единна позиция по повод изборите крие риск от разцепление в Републиканската партия, но засега само един конгресмен се е осмелил да тръгне срещу партийната линия.

Пол Мичъл уведоми партийното ръководство, че напуска републиканските редици, пише "Независимая газета".

В писмо, разпространено от Си Ен Ен, Мичъл нарича "недопустими" действията на Тръмп, който се държи с "избирателната система у нас, сякаш сме страна от третия свят", и разпалва недоверие към базовите ценности и институции на американската демокрация.

"В САЩ още не е имало случай Конгресът да анулира резултата от президентски избори. Но Тръмп е готов да се бие докрай. В стила на този човек е да не признава своето поражение. Той не обича да губи. Тръмп се готви едновременно и за шумно тръшване на вратата, и за президентските избори през 2024 г., в които смята да се включи", коментира за "Независимая газета" американистът Юрий Рогульов.

Байдън планира да направи Тръмп последния президент републиканец в историята, но Тръмп има "изненадващо внушителни шансове за реванш", твърди "Взгляд".

Остава още доста път до новите избори, но вече е ясно, че тези години ще са тежки за президента Байдън. Новият стопанин на Белия дом ще бъде преследван от заплахата САЩ да се разпаднат.

След като Върховният съд отхвърли иска на Тексас да бъде обявена за недействителна победата на Байдън, водачът на републиканците в щата Алън Уест отправи призив за "нов Съюз, който ще спазва конституцията" - прозрачен намек за сецесията на Юга през 1861 г., довела до гражданска война, напомня онлайн изданието.

Сайтът припомня и "корупционните скандали в семейството (на Байдън), шпионските скандали в партията, коронавирусната криза, съмненията в легитимността на изборите".

Републиканците ще го атакуват от всички страни, нали демократите сами демонстрираха, че са готови да играят без правила, прогнозира "Взгляд".